Bål er ei praktisk varmekjelde når vi skal lage mat til mange. I tillegg gir det varme og hygge til dei som sit rundt. Bål gir masse varme, og vi kan justere varmen på matlaginga ved å plassere gryter og panner i ulik avstand frå bålet. Den beste varmen får du frå glørne. Du kan hengje gryta på ein pinne over bålet og justere avstand og varme på den måten. Ei rist eller ein flat stein kan brukast som steikjepanne over bålet.
Ei ulempe med bål er at du må ha tilgang på ved og ein eigna plass. Du må òg vurdere brannfare.
- Pagodebål, eller firkantbål, er det beste til matlaging.
- Det gir god varme og masse glør, og du kan setje gryter og panner rett på bålet.
- Bruk eigne panner og gryter til bålet, fordi dei vil bli svarte.
- Bruk ein tøypose til å ha bålgryter og -panner i.
Båltypar til matlaging
Oppskrifter på bålmat
Nettsider med fleire oppskrifter på bålmat
Hovedside - Turmat.no
Å gjøre hverandre bedre kjent via en krysning mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur er et viktig bidrag til Verdensdagen for psykisk helse, meddeler koordinator Sølvi Folkedal i Askøy kommune.
turmat.no
Mat på bål | Eventyrgutten
Bli inspirert til å lage mer en bare pølser og pinnebrød. Her får du se hvordan du enkelt kan lage smakfull mat på bål.
www.eventyrgutten.no
Fem tips til god og enkel mat på bål - Norsk Friluftsliv
Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet, noe som betyr at det igjen er lov å tenne bål i utmark. Så lenge man har godt med varme klær, er det å samles rundt et bål noe av det hyggeligste som finnes nå på høsten.
norskfriluftsliv.no

UTEMAT - MATEN SMAKER BEDRE PÅ TUR
Ytrefilet av reinsdyr er noe av det møreste kjøttet du får tak i. Det er magert og har masse viltsmak. Med reinsdyr som råstoff blir det alltid et festmåltid. Det finnes andre muligheter for å grille når man er på farten enn den lite miljøvennlige engangsgrillen.
utemat.no
Mat på bål
Pølse i slåbrokk Rull pinnebrøddeig rundt grillpølser og grill over glørne. Baconpølse Rull baconstrimler rundt grillpølser og grill over glørne. Dere får ostebaconpølse ved å skjære et snitt i pølsen og legge en skive ost inni før dere surrer bacon rundt.
kmspeider.no
Bålbrenning
Finn ved og ein eigna bålplass (nynorsk)
Båltypar (nynorsk)
Mat på bål (nynorsk)
Tekst
Hilde Grøtte, Snuitide (2022)