Dette er en gammel sjøsamisk eller finsk båltype. Den er fortreffelig på drivved du finner i fjæra, men kan brukes på alle typer stokker. Kjeler og gryter setter du oppå kubben, og du koker dermed like lett som på en vanlig komfyr. Finskeprimusen, eller bare kubben, er en førsteklasses komfyr og varmekilde som kan brenne omkring et døgn. Det kreves at du har tilgang til en god sag og en helt tørr kubbe.
Bruk en stokk som gjerne er 30 centimeter tykk, helst mer. Bruk en til halvannen meters lengde av stokken. Sett stokken på høykant. Skjær et kryss i stubben. Gjerne 30 til 50cm ned i stokken. Skjær flere like dype kutt ned i stokken slik at det etter hvert får en stjerneform. Letteste løsningen er nå å helle litt tennvæske ned i sprekken og fyre opp. Alternativt lager du en liten fordypning i senter av det stjerneformede krysset og tenner opp der på vanlig måte. Varmen brenner seg nedover i stokken.