Bål er en praktisk varmekilde når vi skal lage mat til mange. I tillegg gir det varme og hygge til de som sitter rundt. Bål gir masse varme og mulighet for å justere varmen på matlagingen ved å plassere gryter og panner i ulik avstand fra bålet. Den beste varmen får du fra glørne. Du kan henge gryta på en pinne over bålet og justere avstand og varme på den måten. En rist eller en flat stein kan brukes som stekepanne over bålet.
En ulempe med bål er at du må ha tilgang på ved og en egnet plass. Du må også vurdere brannfare.
Tips
- Pagodebål, eller firkantbål, er det beste til matlaging.
- Det gir god varme og masse glør, og du kan sette gryter og panner rett på bålet.
- Bruk egne panner og gryter til bålet, fordi de vil bli svarte.
- Bruk en tøypose til å ha bålgryter og panner i.
Båltyper til matlaging
Sjusteinsovn
Sjusteinsovn
Stjernebål
Stjernebål
Jegerbål
Jegerbål
Kokegrop
Kokegrop
Pagodebål
Pagodebål
Kubben
Kubben
Oppskrifter mat på bål
Wok på bål
Wok på bål
Fastfood fra vidda
Fastfood fra vidda
Tortillalefser
Tortillalefser
Tacosuppe
Tacosuppe
Pizzasnurrer
Pizzasnurrer
Feta-pasta
Feta-pasta
Ostesmørbrød
Ostesmørbrød
Pannekaker
Pannekaker
Bålpizza
Bålpizza
Pinnebrød
Pinnebrød
Kål-phad-thai
Kål-phad-thai
Nettsider med flere oppskrifter på mat på bål
Tilbake til Mat
Tekst
Hilde Grøtte, Snuitide (2022)