Bål er en praktisk varmekilde når vi skal lage mat til mange. I tillegg gir det varme og hygge til de som sitter rundt. Bål gir masse varme og mulighet for å justere varmen på matlagingen ved å plassere gryter og panner i ulik avstand fra bålet. Den beste varmen får du fra glørne. Du kan henge gryta på en pinne over bålet og justere avstand og varme på den måten. En rist eller en flat stein kan brukes som stekepanne over bålet.
En ulempe med bål er at du må ha tilgang på ved og en egnet plass. Du må også vurdere brannfare.
- Pagodebål, eller firkantbål, er det beste til matlaging.
- Det gir god varme og masse glør, og du kan sette gryter og panner rett på bålet.
- Bruk egne panner og gryter til bålet, fordi de vil bli svarte.
- Bruk en tøypose til å ha bålgryter og panner i.
Båltyper til matlaging
Oppskrifter mat på bål
Nettsider med flere oppskrifter på mat på bål
Hovedside - Turmat.no
Å gjøre hverandre bedre kjent via en krysning mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur er et viktig bidrag til Verdensdagen for psykisk helse, meddeler koordinator Sølvi Folkedal i Askøy kommune.
turmat.no
Mat på bål | Eventyrgutten
Bli inspirert til å lage mer en bare pølser og pinnebrød. Her får du se hvordan du enkelt kan lage smakfull mat på bål.
www.eventyrgutten.no
Fem tips til god og enkel mat på bål - Norsk Friluftsliv
Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet, noe som betyr at det igjen er lov å tenne bål i utmark. Så lenge man har godt med varme klær, er det å samles rundt et bål noe av det hyggeligste som finnes nå på høsten.
norskfriluftsliv.no

UTEMAT - MATEN SMAKER BEDRE PÅ TUR
Ytrefilet av reinsdyr er noe av det møreste kjøttet du får tak i. Det er magert og har masse viltsmak. Med reinsdyr som råstoff blir det alltid et festmåltid. Det finnes andre muligheter for å grille når man er på farten enn den lite miljøvennlige engangsgrillen.
utemat.no
Mat på bål
Pølse i slåbrokk Rull pinnebrøddeig rundt grillpølser og grill over glørne. Baconpølse Rull baconstrimler rundt grillpølser og grill over glørne. Dere får ostebaconpølse ved å skjære et snitt i pølsen og legge en skive ost inni før dere surrer bacon rundt.
kmspeider.no
Bålbrenning
Finn ved og egnet bålplass
Båltyper
Mat på bål
Tekst
Hilde Grøtte, Snuitide (2022)