God mat på tur har mye å si for turopplevelsen. Her får du gode tips om mat du kan lage på tur, hva kroppen trenger av næring og mat du kan finne i naturen.
Hva med å servere softis på en fjelltopp? Eller diske opp med blåbærpannekaker? Kanskje har du lyst til å prøve å lage mat på bål? Kjøkkenet på tur er litt annerledes enn hjemme. Vi har gjerne færre gryter, og matlagingen kan ta litt lengre tid. Dessuten egner ikke all mat seg til å ligge halvlunken i sekken i flere dager.
Matbehov på tur
Maten er en viktig del av opplevelsen med å være på tur. For det første trenger kroppen næring og energi for å fungere. For det andre er måltider en fin opplevelse å dele med de andre vi er på tur med. Turmåltider er ofte noe du husker mye bedre enn vanlige måltider inne. Bare tenk på de gangene du har spist ute.
Kort om mat på tur
- Kroppen trenger litt ekstra drivstoff på tur.
- Drikk nok vann slik at kroppen fungerer best mulig.
- Ta med vannflaske hvis det ikke er god tilgang på vann underveis.
- Start dagen med energirik mat, og spis mellommåltider i løpet av dagen.
- Middag bør inneholde proteiner og fett.
- Fett gir mer energi pr. gram enn karbohydrater og proteiner.
- Husk god håndhygiene.
Uten mat og drikke, duger helten ikke!
Ha litt ekstra mat i sekken, selv om du skal bo på hytter hvor det finnes matlager. Turen kan ta lengre tid enn planlagt, du kan bli overrasket av dårlig vær, og du trenger mat underveis. Det er lurt å ha med nødproviant med mye energi, for eksempel en pose med nøtter, tørket frukt eller sjokolade. Det er ingen god opplevelse å gå helt tom før du kommer frem.
Ta med vannflaske på turen om det ikke er god tilgang på vann overalt. Flasker med vid åpning, og gjerne et isolerende yttertrekk, egner seg godt på vinteren. På sommerstid, i områder med god tilgang på vann, kan det være nok å ta med seg en kopp og drikke hver gang du kommer til en bekk.
Det finnes drikkesystem hvor du bærer vannet i en pose som er koblet til en slange du kan drikke av. Om vinteren fryser dette og kan ikke brukes. En annen ulempe er at du bærer tyngre enn nødvendig, da disse posene rommer 2–3 liter.
Hva er annerledes på tur med tanke på hva vi trenger av næring?
Når du er på tur, bruker du som regel mye mer energi enn du gjør en vanlig hverdag. For det første er du i mer bevegelse, og kanskje har du en tung sekk på ryggen. For det andre bruker kroppen ekstra energi på å holde varmen når det er kaldt og når det er mye vind. Det er ikke bare musklene som trenger energi og påfyll, hjernen trenger også næring. Hvis du går tom for energi, kan du bli kald, trøtt og ukonsentrert. Da kan det gå utover sikkerheten.
Matbehov og mengde mat på tur
Jo mer krevende tur, jo mer mat trenger du. Spis godt til alle måltider. Smaker maten godt, spiser du mer.
Matvettregler fra Erling Kagge, polfarer.
- Frokost og lunsj bør bestå av karbohydrater som grovt brød eller grøt.
- Det er den energien du trenger rett før start og underveis.
- Middagen bør bestå av fett og proteiner som kjøtt eller fisk.
- Da blir kroppen fylt opp igjen med energi som kan godgjøre seg gjennom natten.
- Væskeinntaket bør være stort.
- Mineraler og vitaminer får du nok av i et variert og sunt kosthold.
- Ekstra vitaminpiller er ikke nødvendig.
(Kagge, 1999 s. 92.)
Oppgaver mat
- Hva er annerledes når det gjelder matbehovet hjemme og på tur?
- Hvilke næringsstoffer er det viktig at vi får i oss?
- Planlegg mat for en telttur på fire dager. Fortell hvordan du forbereder maten og hvordan du tar hensyn til volum, vekt og holdbarhet. Hvordan skal du tilberede maten på tur?
- Hvilke erfaringer har du selv gjort deg når du har laget mat på tur? Hva har fungert bra, og hva har ikke fungert så bra.
- Forklar hvordan du kan lage mat på bål.
- Forklar hvordan du kan bruke naturen som matkilde.
Praktiske oppgaver
- Prøv å lage mat på bål. Test ut ulike båltyper og vurder hvilke du syns fungerer best.
- Utfordre deg selv og lag tre retters middag ute i naturen.
Tekst:
- Hilde Grøtte, Snuitide (2022)
- “Mat fra naturen - sopp” Norges sopp- og nyttevekstforbund, bearbeidet av Hilde Grøtte, Snuitide (2022)
- “Bruk av nyttevekster historisk” Unni Kulhuset Granheim, Hege Resell Amdahl, Cathrine Stavnes og Martin Sveen (2020), NDLA
- “Hjemmelaget turmat på 1-2-3”: Inge Wegge. FJELL OG VIDDE 3/2018
- “Tørk råvarene selv”: Mari Kolbjørnsrud (2021), turmat.no