Innhold
- Tips nÄr du skal plukke sopp
- Inndeling av sopper
- Spiselige sopper
- Giftige sopper
- Disse soppene bĂžr du ikke plukke
Har du lyst Ä prÞve deg pÄ Ä plukke sopp? Sanking i skog og mark er en fin aktivitet for store og smÄ, og hÞstingsretten er faktisk nedfelt i friluftsloven. Sopplukking krever ikke sÄ mye utstyr, men det er viktig Ä skille sopper du vet er sikre med sopper du ikke kjenner sÄ godt. FÄ en soppkontrollÞr til Ä sjekke soppene du har plukker, eller bruk appen soppkontrollen hvis du er usikker.
Tips nÄr du skal plukke sopp
- Noe Ă„ ha soppen i
- En soppkurv, en stiv papirpose med plass til flere bokser
- Skill sopper du kan og er usikker pÄ
- Du kan bruke plastbeger av den typen som druer og steinfrukt kommer i. Legg ulike sopper i ulike beger.
- En kniv
- En av de smÄ rotknivene fra kjÞkkenet er fint.
- En bĂžrste
- For eksempel en tannbĂžrste eller en liten malekost.
- Du kan lage din egen soppkniv av en engangskniv og en billig tannbĂžrste som er teipet sammen med gaffateip
- En soppbok
- Se etter nyere soppbĂžker av norske forfattere. Det kommer stadig ny informasjon om sopp og forgiftning.
- Du kan ogsÄ stikke innom Soppkontrollen og be om en kopi av brosjyren Farlige giftsopper og gode matsopper.
- Sjekk om soppen er markspist
- Del i to gjennom hatt og stilk
- Rens og sjekk soppen nĂžye
- skjĂŠr bort skadede eller stygge deler
- bĂžrst bort jord og rusk
Inndeling av sopper
Vi deler inn soppene etter hvilken struktur de har under hatten. SÄ det fÞrste du mÄ gjÞre er alltid Ä sjekke nÞye under hatten.
- Piggsopper, har smÄ pigger under hatten
- Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger er trygge Ă„ spise
- Eksempel: blek piggsopp og rĂždgul piggsopp
- RÞrsopper, ser neste ut som de har en svamp under hatten. Svampen bestÄr av mange tynne rÞr som stÄr tett i tett.
- Ingen rĂžrsopper er giftige, men noen smaker ubehagelig og er ikke matsopp
- Gode matsopper er steinsopp og smĂžrsopp
- Ribbesopper har ribber under hatten
- Disse er lett Ă„ kjenne igjen hvis du fĂžrst har lĂŠrt det
- Kantarell, traktkantarell og gul trompetsopp er gode matsopper og fine nybegynnersopper
- Hvis du fÞrst finner en, sÄ er det ofte flere i nÊrheten
- Skivesopper har tynne skiver under hatten
- Det kan vĂŠre greit Ă„ holde seg unna disse til du har lĂŠrt de godt
- Alle de giftigste soppene vi har i Norge er skivesopper
Spiselige sopper
Traktkantarell, kantarell og piggsopp er fine sopper Ä plukke for nybegynnere da de har fÄ forvekslingsarter og er lette Ä kjenne igjen.
Alle sopper med myke pigger under og lyse hattefarger er trygge Ä spise. Disse kalles matpiggsopper, blek piggsopp og rÞdgul piggsopp er to av matpiggsoppene.
Traktkantarell og kantarell er ribbesopper og lette Ä kjenne igjen nÄr du har lÊrt dem. Har du fÞrst funnet en, sÄ er det gjerne flere nÊrheten. Disse er fine nybegynnersopper.
Giftige sopper
Vi har noen giftsopper som regnes som svĂŠrt giftige.
Eksempler pÄ svÊrt giftige sopper er: spiss giftslÞrsopp, grÞnn fluesopp, hvit fluesopp. Hvis du fÄr i deg en bitteliten bit av disse kan du bli veldig syk. En soppkontrollÞr vil be deg kaste all sopp som ligger sammen med sopp som er meget giftig. Dette er grunnen til at du alltid skal skille sopper du er helt sikker pÄ for seg, og de du er usikker pÄ eller tror er giftig for seg.
Disse soppene bĂžr du ikke plukke
- Alle sopper med brune hatter og brune skiver.
- For eksempel spiss giftslÞrsopp og butt giftslÞrsopp, men det er mange flere.
- Alle sopper med hvite hatter og hvite skiver.
- For eksempel hvit fluesopp.
- Alle sopper med brune hatter og hvite skiver.
- For eksempel brun fluesopp.
- RĂžde sopper med hvite skiver.
- For eksempel rÞd fluesopp og giftkremle.
Tekst
Norges sopp- og nyttevekstforbund, bearbeidet av Hilde GrĂžtte, Snuitide (2022)