Havregrøt til frokost, en kopp kaffe eller kakao, varm suppe til middag, pannekaker til kvelds. Alt dette krever en eller annen form for oppvarming. Da trenger du en varmekilde, og utstyr for å tilberede maten. Hvilken metode du skal bruke avhenger av hva slags tur du skal på og hvor turen går. For å fyre et godt matbål trenger du ved, og det er lettere å finne i skogen enn på høgfjellet. Brenner/kokeapparat er mest praktisk på langtur.
Kort om matlaging på tur
- Det finnes mange ulike typer brennere og kokeapparat.
- Viktig at du blir godt kjent med den du bruker.
- Bål er praktisk når vi skal lage mat til mange.
- Gir også varme og hygge.
- Kvistbrenner, sjusteinsovn og kokegrop er andre vedfyrte alternativer.
- Planlegg menyen i forhold til hvilken varmekilde og utstyr du skal ha med.
- Finn frem og forbered alt du trenger før du går i gang med steking og koking.
- Kutt opp maten i små biter slik at den kokes og stekes raskere.
- Da bruker du mindre gass og brensel.
- På langtur er det greit å kunne lage maten i én gryte eller panne.
- Øvelse gjør mester – lurt å øve seg på nærturer og dagsturer.
Matlaging ute – noen praktiske tips
- Pakk smart.
- Ta med minst mulig utstyr og ta med utstyr som kan brukes til flere ting.
- Suppe eller gryterett er smart turmat fordi du kan lage alt i én gryte.
- Dessuten får du i deg væske samtidig.
- Finn frem alt og kutt opp alle ingredienser før du begynner med steking og koking.
- Kutt opp grønnsaker og kjøtt i små biter slik at det kokes og stekes raskere.
Matlaging på brenner/kokeapparat
Det blir omtrent som å lage mat på en komfyr med bare 1 kokeplate uten at du har noen plass å holde maten varm på før du skal spise. Derfor er det ekstra viktig å gjøre alle forberedelser først. Finn frem alt du trenger av mat, utstyr og bestikk, samt kutt opp alle ingredienser før du fyrer opp brenneren. Jo mindre biter, jo raskere stekes og kokes maten. Da bruker du også mindre gass/brensel. Det er bra for både deg og miljøet.
Tekst: Hilde Grøtte, Snuitide (2022)