Kroppen trenger drivstoff på samme måte som en bil. Maten vi spiser kan deles inn i følgende næringsstoffer: proteiner, karbohydrater og fett. I tillegg har vi vitaminer og mineraler. Men har du tenkt på at vann kanskje er det viktigste av alt?
Vann
Selv om kroppen består av 50–70% vann, kan ikke kroppen lagre vann på samme måte som den lagrer næringsstoffer fra mat. Derfor trengs det jevnlig påfyll. Vann er helt nødvendig for at kroppen skal fungere og kunne ta opp næring. Det er kjempeviktig å få i seg nok vann på tur, både gjennom drikke og mat. Du blir fort trøtt, sløv og sur hvis du drikker for lite. Til vanlig trenger kroppen ca. 2,5 liter vann hver dag. Behovet for vann øker til 3–5 liter pr. dag når du er i fysisk aktivitet, som på en lang fjelltur (Kvam, 2019).
Husk
- drikk ofte og ha vann lett tilgjengelig
- drikk dobbelt så mye som tørsten tilsier
- ha med termos til varm drikke om vinteren og kald drikke om sommeren.
(Pedersen, 2020)
Proteiner
Proteiner er kroppens byggeklosser. De bygger opp kroppen og reparerer muskler etter fysisk aktivitet. Siden protein ikke kan lagres i kroppen, må vi passe på å spise det jevnlig (Kvam, 2019).
Gode proteinkilder: fisk, kjøtt, melk, ost, egg, nøtter, soyaprodukter, belgvekster, bønner, linser og korn.
Karbohydrater
Karbohydrater inneholder mye energi, er lett fordøyelig og gir energi kjapt. Vi deler inn karbohydrater i langsomme og raske. Langsomme karbohydrater som havregrøt gir jevn blodsukkerstigning og varer lenger enn raske karbohydrater som sjokolade. Vi finner karbohydrater i hovedsak som sukker, stivelse og kostfiber (Kvam, 2022).
Kilder til langsomme karbohydrater: grovt brød, havre, fullkornris, pasta, bønner, linser, rug.
Kilder til raske karbohydrater: marsipan, sjokolade, rosiner og tørka frukt (Henjum, 2016).
Fett
Fett inneholder mer energi pr. gram enn både karbohydrater og proteiner, og kan lagres i kroppen. Fett i maten deles inn i mettet og umettet fett, som sier noe om hvordan molekylene er bygd opp. Det anbefales å spise mest umettet fett, fordi mettet fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer (Kvam, 2019).
Kilder til mettet fett: melkeprodukter, kjøtt, margarin, kokosnøtt.
Kilder til umettet fett: matoljer, nøtter, fisk, spesielt fet fisk som makrell, sild, laks og ørret
(Bønes, Bedin, Aurebekk, 2020).
Ideell sammensetning fra Helsenorge:
Karbohydrat: 45–60%
Protein: 10–20%
Fett: 24–40%
Mer om energibehov
Tekst: Hilde Grøtte, Snuitide (2022)