✅ Norges største læremiddel om friluftsliv
✅ digitalt og enkelt å bruke
✅ omfattende bruk av bilder og video
✅ gode lærerveiledninger
✅ gratis.
Snu i tide er støttet av Utdanningsdirektoratet (UDIR) og skal dekke kompetansemålene i programfag Friluftsliv 1 og 2.
I tillegg vil innholdet dekke deler av læreplanen i kroppsøving og aktivitetslære:
- kjerneelementet "uteaktiviteter og naturferdsel" i kroppsøving
- kjerneelementet "friluftsliv" i aktivitetslære.
Hvem er vi?
Vi har fått med oss mange dyktige bidragsytere til å produsere innhold. Alt fra Nasjonal digital læringsarena, nyttevekstsakkyndige, meterologer, Den Norske Turistforening, til friluftslivslærere på videregående skole, høyskoler og universitet. Felles er at alle setter friluftslivets gleder høyt og har betydelig kompetanse innen sitt felt.
Nasjonal digital læringsarena (NDLA) og Den Norske Turistforening (DNT) har vært gode samarbeidspartnere gjennom utviklingen av læremiddelet. De har bidratt ved å tilgjengeliggjøre informasjonsfilmer, tekster og innhold om ulike tema innen friluftsliv fra sine nettsider og trykte kilder.
Det er Snuitide AS som står bak utgivelsen av Snu i tide. Firmaet holder til i Stavanger og eies av Gina Wigestrand og Ola Njå Bertelsen.
Gina Wigestrand er redaktør for Snu i tide og har hatt ansvar for at prosjektet kom i mål. Tekniske løsninger og design er det Ola Njå Bertelsen som står for.
Under ligger en presentasjon over de som har bidratt. Klikk på bildet for mer informasjon.
Hvorfor Snu i tide?
Snu i tide skal øke elevenes kunnskap, og senke terskelen for å dra ut i naturen, ved å samle og tilgjengeliggjøre informasjon om friluftsliv. Alt fra hvordan du bruker kart og kompass til informasjon om hvor du kan låne utstyr for å komme deg ut.
Snu i tide bruker blant annet film, bilder og tekst for å gjøre innholdet tilpasset ulike brukergrupper. På sidene finner du matoppskrifter på bål og pakkelister, samt en oversikt over kjekke friluftsapper som “113” og “soppkontrollen”. Målet er å vise både tradisjonelle og digitale og innovative løsninger som kan være til nytte i utøvelsen av friluftsliv.
For eleven
I starten av hvert kapittel har vi oppsummert viktige punkter under overskriften “kort om”.
De fleste tema har i tillegg filmer som kort og greit forklarer viktig informasjon. Til temaene er det laget både praktiske, teoretiske og digitale oppgaver som kan være nyttige å jobbe med.
Mye av innholdet er laget for de som er spesielt interesserte. Det er derfor mulig å fordype seg i fjellmedisin, drille seg i enkle førstehjelpsprinsipper eller få en trinn for trinn veiledning til hvordan du kan reparere turutstyret ditt.
For læreren
Vi har laget en lærerveiledning som skal gi eksempler og tips til hvordan lærerne kan legge opp undervisningen i friluftsliv.
Planene som presenteres er ment som mest mulig konkrete eksempler på hvordan vi kan undervise i faget. I tillegg er målet å inspirere til mer tverrfaglig samarbeid, som er sentralt i den nye læreplanen. I lærerveiledningen ligger forslag til aktiviteter med tilhørende kompetansemål, eksempler på årsplaner, tips til vurdering og ferdige undervisningsopplegg i tverrfaglige tema som bærekraftig utvikling. Under hvert tema ligger det også forslag til kompetansemål med konkretisering.
Samarbeidsforum for lærere
Sammen blir vi bedre. Derfor ønsker vi å samle lærere som underviser i friluftsliv i gruppen “Snuitide” på Teams. Målet er et levende forum for samarbeid, deling, tips, råd og spørsmål. For å få tilgang til gruppen, send en mail til gina@snuitide.no.
Kopiere innhold
Tekst, video og bilder som utvikles i forbindelse med læremiddelet vil gis ut med frie og åpne lisenser for gjenbruk, men kan ikke brukes kommersielt. For lærere er det mulig å kopiere, endre på og gjøre innholdet tilpasset seg og sine behov. For mer informasjon eller ønske om å sette opp en bruker til dette formålet, ta kontakt på hei@snuitide.no.
Tekst: Gina Wigestrand, Snuitide (2022)