Selv om man alltid bør ha med seg kart og kompass, hender det at man står der ute i naturen uten noen av delene. Kanskje du bare skulle gå en runde i kjente omgivelser, og du tok en liten avstikker. Kanskje kartmappen falt ut av en lomme. Fortvil ikke! Det finnes flere tegn i naturen man kan bruke for å orientere seg som kan hjelpe deg med å finne frem.
Solen
Solen er en god veiviser, siden den beveger seg i den samme banen hver dag (sett bort ifra mørketid i nord). Solen står opp i øst, og går ned i vest. Midt på dagen står solen i sør. Dette er som regel rundt tolv–ett-tiden på dagen.
Har du en klokke med visere på deg, kan du enkelt finne himmelretningene. Hold klokken flatt foran deg. Snu deg slik at timeviseren peker mot solen.
Nå skal du finne punktet midt mellom timeviseren og klokken tolv på urskiva. Når man har klokken stilt på sommertid, skal man finne punktet mellom timeviseren og ett-tallet på urskiven, i stedet for tolv siden man har stilt klokken en time frem.
Punktet du finner vil peke enten mot sør, eller nord. Dette avhenger av tiden på døgnet.
Man finner punktet på den siden av klokken timeviseren er.
Klokken tre (vintertid) havner sørlig retning mellom 1 og 2 på urskiven. Klokken 09.00 (sommertid) vil sør ligge på 11 på urskiven.
Mellom klokken 18.00 på kvelden og 06.00 på morgenen peker punktet mot nord.
Fra 06.00 på morgenen til 18.00 på kvelden havner punktet i sør.
Dermed vil samme punktet på klokken vise motsatt retning av hverandre avhengig av tid på døgnet, som vist i eksempelet nedenfor:
Klokken 20.00 Klokken 08.00
Når du har funnet sør eller nord ved hjelp av sol og klokke, er det lett å finne de andre himmelretningene:
Sørlig orienterte naturtegn
Varme og lys er viktig for mange arter, både planter og insekter. De vil derfor orientere seg etter hvor dette er mest tilgjengelig.
Som en hovedregel betyr det at mange ting i naturen er orientert mot sør.
Maurtuer for eksempel er ofte på sørsiden av trær.
Vegetasjon får som oftest mest bladverk rettet mot sør.
Snøen smelter som regel først i sørhellinger.
💡Husk at dette ikke er helt sikre metoder, og kan variere med topografi og vegetasjon. Det kan allikevel være lurt å følge med på slike ting, for å få en viss pekepinn.
Opp = oversikt
Sliter du med å plassere deg på kartet og er usikker på hvor i omgivelsene du er? Da kan det være lurt å søke seg oppover mot en høyde hvor du kan få litt oversikt. I svært flatt terreng kan selv en morenerygg være nok til å skaffe deg litt oversikt over terrenget. Men husk – har du gått deg vill, er det en sjanse for at du beveger deg lenger unna folk og hjelp om du beveger deg mye oppover. Se derfor an situasjonen, og unngå å sette deg i en vanskeligere situasjon enn du allerede er i.
Nedover = folk
Norge er et relativt lite land, og vi har befolket stort sett alle landsdeler. Det betyr at samme hvor du er i landet, er du som regel ikke svært langt fra folk. Vil du finne frem til folk, er den enkleste tommelfingerregelen å gå nedover. Sørger du for å gå nedover, vil du før eller siden komme til bebyggelse. Dette er fordi vi nordmenn har etablert oss i alle dalfører, langs elver og sjøer.
Er du i kupert terreng hvor det er vanskelig å se hva som er opp og ned, er det beste å finne rennende vann. Følger du retningen vannet renner, vil du gå nedover.
Dette er en enkel regel som fungerer nesten overalt i landet, bortsett fra kanskje de aller mest avsidesliggende plassene, som innerst i Femundsmarka eller i Børgefjell nasjonalpark. Men selv her – følger du vannstrømmen, vil du til slutt komme til folk. Det kan bare ta litt lengre tid.
Tekst og illustrasjoner:
Bjørn Henrik Stavdal Johansen, Snuitide (2022)