Innhold
I dag har vi mange gode hjelpemidler for Ä finne frem. I byen bruker mange GPS pÄ telefonen, og det finnes egne GPSer til turbruk.
GPS er en forkortelse for Global Positioning System. Satellitter gÄr i bane rundt jorda. GPS en mottar signaler fra disse og beregner hvilken posisjon vi befinner oss pÄ. NÄr denne posisjonen plasseres pÄ et digitalt kart, har vi et godt hjelpemiddel nÄr vi skal finne ut hvor vi er og orientere oss i terrenget.
Det er viktig Ä vÊre klar over at denne teknologien kan svikte. Mobilen kan bli tom for strÞm, vi kan mangle dekning pÄ telefonen eller skjermer og knapper kan fungere dÄrlig i kulde. I noen omrÄder er det ikke dekning for satellitt. Typiske steder er trange daler. Vi mÄ derfor alltid ha med kart og kompass og kunne Ä bruke det.
Funksjoner pÄ GPSen
En GPS-mottager mottar informasjon fra GPS-satellitter som kretser rundt jorden. For Ä kalkulere nÞyaktig posisjon brukes trepunkts krysspeiling, som gir lengdegrad og breddegrad. Ved kontakt med fire eller flere satellitter kan hÞyden ogsÄ kalkuleres. Dersom man befinner seg under tak eller pÄ steder hvor terrenget blokkerer oppover, kan man fÄ problemer med Ä fÄ signaler fra satellittene, og derfor heller ingen posisjon.
GPS-mottagere er i en kontinuerlig forbedringsprosess, og bruksmÄtene er ogsÄ i stadig endring. Dagens GPS-mottagere har utstyr som lufttrykksmÄler for Ä beregne hÞyde eller registrere vÊrforandringer og elektronisk kompass. De aller fleste beregner hastighet, avstand til mÄlet og anslÄtt ankomsttid, samt opp- eller nedstigningstid. De fleste GPS-er har i dag trykksensitiv skjerm. Dette gir en bedre brukeropplevelse, men kan vÊre en utfordring i kulde eller nÄr man mÄ bruke hansker.
VÊr oppmerksom pÄ at jo flere funksjoner en GPS har, jo mer strÞm gÄr det med pÄ Ä drifte den. Flere GPS-er har mulighet for Ä slÄ av enkelte funksjoner for Ä spare strÞm. Man mÄ alltid huske Ä ha med reservebatterier, og med lavere temperaturer synker levetiden pÄ batteriene. Ikke stol pÄ GPS-mottageren alene, den er kun et supplement til kart og kompass.
Posisjon
Hovedfunksjonen til en GPS er Ä oppgi koordinatene til den posisjonen man befinner seg pÄ. Denne universelle funksjonen er en basisfunksjon pÄ alle GPS-mottagere, men det er allikevel nÞdvendig med visse forberedelser. Kontroller alltid at GPS-mottageren du benytter er stilt inn pÄ samme geodetisk datum som det rutenettet pÄ kartet viser, siden GPS-mottageren kan angi din posisjon i forhold til mange ulike koordinatsystemer.
NÄr man skrur pÄ GPS-mottageren, vil det som regel ta noen minutter fÞr den fÄr inn nok satellitter, den fÞrste gangen i et nytt omrÄde kan det ta opptil fem minutter. NÞyaktigheten pÄ posisjonen man fÄr pÄ GPS-mottageren er avhengig av antall satellitter, med mange satellitter er nÞyaktigheten omtrent en meter. Koordinatene man fÄr fra GPS-mottageren, brukes sÄ til Ä finne ut hvor man er pÄ kartet.
Waypoint-funksjon
I dÄrlig vÊr kan metoden med GPS mot kart vÊre en tungvint mÄte Ä orientere pÄ. Nyere GPS-mottagere (uten kart) er derfor utstyrt med etappe- eller waypoint-funksjonen, der man pÄ forhÄnd legger inn den ruten man skal gÄ. Waypoint er et punkt med en gitt kartreferanse, som man oppgir pÄ GPS-mottageren for hver etappe. Ved Ä legge inn ruten kan man bli ledet av GPS-mottageren til neste punkt pÄ ruten. Man fÞlger da en pil som kontinuerlig viser retningen mot neste waypoint. NÄr man kommer til det avmerkede punktet, endres retningen mot neste punkt. Man kan selv endre hvor nÊr selve punktet man mÄ vÊre for at GPS-mottageren skal skifte til neste. Det er viktig Ä merke seg at GPS-mottageren ikke leder rundt stup, skrenter og lignende.
Spor-funksjonen
De aller fleste nyere GPS-mottagere har en funksjon som gjÞr at man kan lagre ruten man har gÄtt, en sÄkalt spor-funksjon. Dette kan vÊre nyttig i dÄrlig vÊr og pÄ utsatte steder, hvor man vil fÞlge samme vei frem og tilbake. Man mÄ spesifisere hvor ofte GPS-en skal markere punktene, og dette vil avhenge av GPS-ens minne.
Kart paÌ GPS
Skjermene pÄ GPS-ene blir stadig bedre, med farger, lys, hÞyere opplÞsning og touchskjerm. De aller fleste smarttelefoner har ogsÄ innebygget GPS-mottager, og sammen med en kartapplikasjon kan den nÊrmest fungere som en fullverdig GPS. Det Ä orientere med kart pÄ GPS-mottageren har blitt mulig. Etter Ä ha lagt inn kartet man skal bruke, velger man selv mÄlestokk og hvor mange detaljer som skal vises. Kartet fÞlger hele tiden etter posisjonen til brukeren. I teorien er dette et veldig godt hjelpemiddel for orientering i fjellet, men GPS-mottageren bÞr bare vÊre et tilegg til orientering med kart og kompass. Elektronikken og batteriene vil kunne slutte Ä fungere under ekstreme vÊrforhold. Bruk av GPS kan fÞre til nedsatte tradisjonelle orienteringsferdigheter med kart og kompass. GPS er ingen nÞdvendighet pÄ tur, men et godt supplement som kan skape en ekstra trygghet i dÄrlig vÊr.
Tekst:
Lars Christian Unger, Turlederboka (2010), bearbeidet av Gina Wigestrand, Snuitide (2022)