Det finnes flere aktører som har hytter i fjellet. Både organisasjoner og private leier ut hytter, og noen hytter står åpne for bruk. DNT er den organisasjonen som har flest hytter som er tilgjengelige for folk flest. Men det finnes en rekke andre aktører som leier ut hytter. Her har vi listet opp et utvalg.
Innhold
- DNT
- Bruk av DNT-hytter
- Statskog og private hytter
- Fjellstyrehytter
- Speiderhytter
- Hytter på Svalbard
- Norsk jeger- og fiskeforbund – for medlemmer
- Andre aktører
DNT
Den største samlingen med hytter tilgjengelig for allmenn bruk står DNT, med sine 550 hytter, for.
Bruk av DNT-hytter
Den Norske Turistforening har en blanding av ubetjente og betjente hytter. På betjente hytter får du servert mat, kommer til oppreid seng og trenger ikke tenke på mer enn å kose deg mest mulig. De fleste av turistforeningshyttene er selvbetjente (med proviant) og ubetjente hytter (uten proviant). Her ser du hvordan du bruker disse hyttene.
1. Planlegging
Planleggingen er en viktig del av turen. Nå er du allerede på våre nettsider, noe som er en veldig god start! Gå inn på UT.no og finn et turområde, turforslag og hytter som frister. Skaff deg kart over området og DNT-nøkkel. Pakk sekken og legg i vei.

2. Nøkkelen
De aller fleste av hyttene som ikke har vertskap er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg denne lille nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan låne nøkkelen mot et depositum på 100 kroner. Kjøp nøkkelen i vår nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen via våre lokale turistforeninger/turlag, samt enkelte turistkontorer og butikker.
3. Fyring
Etter at du har kommet deg vel inn på hytta, er det tid for å fyre i ovnen. Legg to små kløyvde vedskier på hver side i ovnen med den kløyvde siden inn. Fyll hulrommet med papir, never og annet lett brennbart. Legg småved på kryss og tvers over og avslutt med en større kubbe på toppen. Du har garantert fyr på første forsøk!
4. Tørking
Mye kan være vått etter en dag ute, og det er som regel godt tilrettelagt for tørking av klær og sko ved ovnen. Heng opp det våte tøyet og få på deg tørt så fort som mulig.
5. Protokoll
Mens hytta blir varm kan du skrive deg inn i protokollen med navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Du har ikke rett på sengeplass før dette er gjort.


6. Lys
Noen hytter har innlagt vanlig strøm eller solcellestrøm. På de aller fleste hytter er det imidlertid stearinlys eller parafinlamper som gjelder. Husk å sjekke at lysene står godt i lysestaken. Pass også på at du ikke søler lampeolje når du etterfyller parafinlampen.
7. Matlager
Alle selvbetjente hytter har matlager. Her kan du hente ut alt du trenger, fra knekkebrød og havregryn til posesupper og hermetikk. Du vil finne informasjon om betaling for de matvarer du benytter på hytten eller i form av oppslag ved matlageret. Ingen ubetjente hytter har matlager, så hit må du ta med all mat sjøl.

8. Vann
På hytta finner du oppslag om hvor nærmeste vannkilde er. Vinterstid må man ofte smelte snø. Gjør dette gjerne på ovnen, slik spares gassen til matlagingen.
9. Matlaging
Propanapparat for matlaging er standarden på hyttene. Før du kan tenne på, må du vippe denne bryteren til «åpen» posisjon. Husk å vippe den tilbake når du er ferdig med å lage mat.

10. Middag
Dette er kveldens høydepunkt uansett om man spiser medbragt hjortebiff eller pannekaker fra matlageret. Husk å ta deg god tid til måltidet. Og en sjokoladebit etterpå.
11. Soving
Ingen ting er som å krype til køys etter en lang dag i fjellet. Husk å ta med deg enten lakenpose eller en liten sovepose på hytteturen. Vis respekt for de som ønsker å legge seg tidlig. Så viser de forhåpentligvis respekt for den som vil sove lenge neste morgen. Hodelykt er et godt tips hvis du vil lese på sengen.


12. Do
Det er utedo som gjelder på DNT-hyttene. Her finner du ofte både bilde av kongefamilien og noe hyggelig lesestoff. Husk å bruke torv- eller barksekken til å strø over det du har etterlatt deg.
13. Betaling
Vær oppmerksom på at betalingsløsningene på hyttene vil variere i de ulike DNT-medlemsforeningene. Som oftest betaler du for en hytte idet du forhåndsbestiller. På enkelte hytter fyller du ut en betalingsblankett som puttes i en avlåst kasse/safe på hytta. Du får da tilsendt faktura pr. e-post/SMS/post. På noen hytter kan du betale med Appen DNT hyttebetaling eller Vipps. Husk også å betale for matvarene du tar ut fra matlageret på en selvbetjent hytte.

14. Vask
Både bestikk, tallerkener, benkeflater og golv må vaskes før du forlater hytta. Forlat hytta i litt bedre stand enn da du kom.
Den Norske Turistforening (u.å.) https://www.dnt.no/hytteguide/
Den Norske Turistforening (2017, 5. april) Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter [Videoklipp]. Hentet fra https://www.youtube.com/watch?v=m0xUjLwAYr4
Den Norske Turistforening (u.å.) HYTTEBESØKET FRA A TIL Å. Hentet fra https://www.dnt.no/hytteguide/
Statskog og private hytter
Statskog er et offentlig foretak som forvalter eiendommer i hele Norge. De har også hytter på eiendommene sine som leies ut. På nettstedet inatur.no er alle Statskogs hytter samlet. Her finnes også en del private hytter til leie over hele landet.
Fjellstyrehytter
Rundt om i landet finnes flere lokale fjellstyrer. Fjellstyrene skal sammen med blant annet Statskog sikre allmenningsretten.
I tillegg til at statsallmenningene er viktige rekreasjonsområder for hele landets befolkning, har bygdenes kollektive rettigheter i områdene avgjørende betydning for opprettholdelse av levedyktige bygdesamfunn. Allmenningsrettighetene varierer en del fra allmenning til allmenning og endrer seg også med tiden. Viktige bruksretter i dag er beiting, seterdrift, jakt, fangst og fiske.
(Norges Fjellstyresamband, avsnitt 1)
Fjellstyrene har, som Statskog, hytter i statsalmenningen de hører til. En del av hyttene ligger ikke på nett, og noen hytter ligger på inatur (se link under Statskog). Kontakt fjellstyret i området der du har tenkt deg om du ikke finner hytter på nett.
Her finner du kart over de ulike fjellstyrenes plassering, slik at du kan se om det er et aktivt fjellstyre i området du skal på tur:
Speiderhytter
Hytter på Svalbard
Svalbardloven regulerer hytteleie på Svalbard. Det er ikke lov til å leie hytte på Svalbard med mindre du er, eller har vært, fastboende på Svalbard (Sysselmesteren, 2021).
Visit Svalbard har laget en oversikt over villmarkshytter på Svalbard. Disse kan du besøke hvis du melder deg på en organisert tur.
- Longyearbyen jeger- og fiskeforening har 12 hytter til utleie.
- Lån av hyttene krever medlemskap.
- Foreningen To-takteren har også fire hytter til leie.
- Også her må du være medlem, og søke om å få leie hytte.
Norsk jeger- og fiskeforbund – for medlemmer
Flere lokallag hos Norsk jeger- og fiskeforbund har hytter som er til utlån. Dette er først og fremst et tilbud til medlemmer.
Andre aktører
Det er også mulig å leie hytter på digitale plattformer som Finn og Airbnb. Her er mange av utleierne private aktører, og reglene for utleie kan variere fra utleier til utleier.
Overnatting
Utstyr til overnatting ute
Tak over hodet
Tekst:
Gina Wigestrand, Snuitide (2022)