Innhold
- Hvordan sove under presenning
- Gapahuk
- For å bygge en gapahuk trenger du
- Oppskrift på bygging av enkel gapahuk
- Oppskrift på bygging av gapahuk med granbar
Med presenning kan vi lage vårt eget telt. Mange bruker betegnelsen tarp, som er det engelske ordet for presenning. Det er lettest å overnatte i en skog eller et sted det er trær, men det er også mulig å bruke vandrestaver som teltstenger (se bilde).
Både lette og tyngre presenninger fungerer like godt. Plastpresenning som kjøpes for eksempel på Biltema er billigere enn de tynne presenningene som selges under betegnelen «tarp». Plastpresenningene er ofte tyngre og tar mer plass enn tynne presenninger av tøy. Holdbarheten er god på begge, så sant de barduneres godt.
En del vindsekker og jervenduk kan også slås opp som en presenning.
Du trenger: tarp eller presenning, tau eller barduner, teltplugger, liggeunderlag og sovepose.
Hvordan sove under presenning
Det enkleste oppsettet med presenning er å lage et tak som går ned på begge sider. Strekk opp presenningen på midten og bind fast et tau eller en bardun i presenningen på hver side. Fest så tauene i et tre. Deretter strekkes de fire hjørnene. Husk å ha tau i hjørnene også, før tauene festes i bakken med teltplugger, pinner eller røtter på bakken.
Det er også mulig å lage en enkel gapahuk av kun presenning, eller som her, en utslått jervenduk. Duken er festet til trærne i de øverste hjørnene og til bakken i de nederste hjørnene. Husk å legge åpningen i le for vind og regn. Vær også obs på stort vindfang, en slik løsning tåler ikke sterk vind.
Gapahuk
Gapahuk er en tradisjonell måte å overnatte i naturen på. Navnet har den fått fordi åpningen utgjør et gap – ut mot bålet (Miljøagentene, u.å.). Gapahuken består typisk bare av et skrått tak man kan ligge under, enten laget av bar og kvist – eller aller helst en oppspent presenning. Tradisjonelt ble gapahuker bygget med stokker og flettet granbar. Dette er vanskelig å få tett og ikke så miljøvennlig, derfor bruker vi stort sett presenning i dag. Foran gapahuken har man gjerne et bål.
Gapahuken spennes opp mellom to trær, eller andre høye punkter man får feste i, og strekkes skrått bakover mot bakken slik at man får et skråtak man kan ligge under. En bør tenke over at det skal være plass til alle i turfølget og bagasjen deres under taket. Bakken bør være relativt flat med tanke på liggekomfort.
Skal man ha bål foran huken, fungerer den best når den har rundt 45 graders helning. Dette bidrar til at varmen slipper inn i huken, og huken fungerer som en reflektor hvor varmen blir slynget tilbake i ryggen din.
Når vi bygger gapahuken, er det lurt å bygge den vendt mot en reflektor (en stor stein, fjellvegg eller lignende som bålet kan bygges mot), og helst med den dominante vindretningen i ryggen.
Reflektoren bidrar med å slynge varme inn i gapahuken, isteden for at den forsvinner ut i intet. Mangler du en reflektor, kan denne bygges av stokker.
For å bygge en gapahuk trenger du
- presenning 4x5 meter (eller granbar)
- stokker
- øks/sag/kniv
- tau (200 m)
- eventuelt granbar til sidevegger.
Oppskrift på bygging av enkel gapahuk
- Finn to trær eller to stokker som er solide. Disse skal stå et par meter fra hverandre (avstand varierer på antall gapahuken skal ha plass til).
- Surr en kraftig stokk godt fast mellom trærne. Denne stokken blir tverrliggeren. Stokken festes ca. en meter over bakken (Miljøagentene, u.å.).
- Videoer som viser surringer.
- Etterpå legges lange stokker fra tverrliggeren og ned på bakken slik at det danner et skrått tak. Surr disse fast i tverrliggeren.
- Tjor fast presenningen over taket. Veggene tettes igjen med granbar og grankvister som dere vever innimellom stokkene.
Oppskrift på bygging av gapahuk med granbar
Følg steg 1–4 «bygging av enkel gapahuk».
- Legg tynne kvister på tvers av stokkene som går ned mot bakken. Vev disse fast mellom stokkene.
- Tett taket med granbar eller evt. greiner med blader fra andre trær. Det må legges svært tett.
Begynn å legge nederst i hele bredde, før du jobber deg oppover med god overlapp steg for steg. Tenk at vann skal kunne renne hele veien fra toppen og ned til bakken.
Om du ikke har noen reflektor kan denne bygges foran huken. Det kan også være lurt å lage et leie av bar eller ris på liggeplassen. Dette får deg opp fra bakken, og hjelper deg til å holde deg varm. Er du alene, ligger du sidelengs i huken. Er dere flere ligger dere med føttene inn, og hodet mot varmen.
Overnatting
Rutiner i leirTips til vinterovernattingUtstyr til overnatting ute
Tak over hodet
Tilgjengelige hytter i NorgeTelt og lavvoPresenning (tarp)Hengekøye & treteltSove i snøenAndre typer overnatting uteTekst
Bjørn Henrik Stavdal Johansen og Gina Wigestrand, Snuitide (2022)