Ikke glem at ikke-medikamentell smertelindring er første prioritet, og helt fritt for bivirkninger!
Flere av tilstandene vi har gått igjennom, kan gi sterke smerter. Smerter som oppstår brått er en del av kroppens alarmsystem – hensikten er å beskytte oss mot skade, og å hindre at skaden forverres. Dersom vi får et skikkelig overtråkk på tur, vil vi få vondt og redusere belastningen. Dette gjør at skaden raskere blir bedre.
Det å ha sterke smerter trenger ikke være farlig i seg selv, men smertelindring kan hjelpe slik at vi for eksempel får stabilisert brudd og evakuert. Dessuten er det beste å unngå smerte om vi kan. Det er derfor nyttig kunne litt om smertelindring.
Ikke-medikamentell smertelindring
Smerte kan oppstå på grunn av et nervesignal, hva vi føler, og hvordan vi tenker. Dersom vi er redde når vi har smerter, vil smerten oppleves sterkere enn hvis vi ikke er redde. Siden smerte også handler om hvordan vi tenker, kan vi påvirke vår opplevelse av smerte på andre måter enn ved å bruke legemidler.
Ved å skape ro i situasjonen blir også den skadde roligere. En god start kan være så si: «Hei, jeg heter Gina, jeg skal bli her til hjelpen kommer.» Forsøk å trygge den skadde.
Forklar hva som vil skje, hvordan og hvorfor. Dette gjør situasjonen mer forutsigbar for den skadde, og han vil føle at han har mer kontroll over det som skjer. Ta den skadde med på avgjørelser hvis det er mulig.
For å motvirke følelse av frykt og engstelse forsøker vi å trygge omgivelsene. En skråning i terrenget som kan virke helt harmløs, kan oppleves som farlig for en i turfølget som nettopp har snublet og brukket ankelen i fallet. Ofte er det en god idé å komme seg vekk fra terrenget som oppleves som utrygt, og ta gjerne den skadde innendørs der det er praktisk. Gjør ham så komfortabel som mulig.
Mental avledning, som fokus på pust, høre på musikk (og synge av full hals), eller snakke om et tema som engasjerer kan hjelpe den skadde med å skifte fokus vekk fra smertene.
Reseptfrie legemidler som gir smertelindring
De mest aktuelle reseptfrie legemidlene å ha med på tur er preparater som har virkestoffene paracetamol og ibuprofen. På tur er det som hovedregel mest praktisk å ha med smertestillende legemidler i form av tabletter, selv om det finnes andre alternativer.
Legemiddel | Virkeområde |
Paracet/Panodil/Pinex
(paracetamol) | • febernedsettende
• smertelindrende
• virker godt mot hodepine |
Ibux / Ibumetin
(ibuprofen) | • virker betennelsesdempende
• febernedsettende
• smertelindrende |
Både paracetamol og ibuprofen virker normalt godt på smerter, hodepine og feber. Paracetamol er som regel førstevalget ved smertelindring, fordi det har færre bivirkninger enn ibuprofen. Imidlertid har ibuprofen også en betennelsesdempende effekt. Det gjør at legemiddelet er særlig godt egnet til smerter som kommer fra betennelse i muskler og ledd, for eksempel et overtråkk.
Selv om reseptfrie legemidler ikke er uten risiko, blir de regnet som sikre så lenge pakningsvedlegget og normal dosering følges. Vær generelt tilbakeholden med å anbefale legemidler, selv om de er reseptfrie. Får noen i tur følget sterke smerter og vi har smertestillende tilgjengelig, kan vi si at informere om at vi har smertestillende hvis det er behov. Spør om de har tatt denne typen medisin før – da er det som regel trygt å ta igjen.