Denne delen handler om brudd, leddforstuinger og luksasjoner. Når du skal undersøke den skadde, husk å starte all undersøkelse med:
- Vi sjekker at den skadde puster (smerterop er tegn på god pust).
- Vi undersøker om den skadde har blødninger.
- Vi sørger for å forhindre varmetap,
før vi går til fokusert undersøkelse der den skadde har smerter.
Innhold
- Leddforstuing/overtråkk
- Behandling av forstuinger
- Luksasjoner
- Brudd
- Behandling av åpne brudd
- Behandling av lukkede brudd
- Hva er en spjelk?
Leddforstuing/overtråkk
Ledd er en forbindelse mellom knokler i kroppen som gjør at vi kan bevege knoklene i forhold til hverandre. Leddene er omringet av leddbånd, som skal sørge for at leddet ikke strekkes for mye.
Leddforstuing, gjerne omtalt bare som forstuing, oppstår når et ledd blir vridd eller strukket mer enn det tåler. Dette gir en skade på leddbåndene som omringer leddet, og fører til en betennelsesreaksjon. Etter at leddet er strukket, for eksempel ved et overtråkk, er det nettopp disse tegnene til betennelse som gjør at vi mistenker en leddfortuing.
Det er fire tegn til betennelse:
- varme
- rødme
- hevelse
- smerte.
Det er ikke uvanlig med ankelleddsforstuing ved turer i ulendt terreng, og det er også en vanlig idrettsskade.
Behandling av forstuinger
Behandling av forstuing i tilfeller der vi ikke har mistanke om mer alvorlig skade, består av kompresjon og heving av skadested (Lasota, u.å.).
- Komprimer leddet, for eksempel med et coban-bind.
- Hold den skadde kroppsdelen hevet i akuttfasen, frem til leddet kan belastes. Dette virker smertelindrende, og reduserer eventuell blødning fra leddbåndet.
Kompresjon reduserer smerte og hevelse, og kan i tillegg bidra til å stanse små blødninger i leddbåndet.
Det går helt fint å bevege det skadde leddet – så lenge det ikke gjør veldig vondt. Slik belastning øker blodtilførsel til skaden, fremskynder helningsprosessen.
Merk at det kan være vanskelig å skille mellom en forstuing og et brudd. Er vi usikre, må vi behandle skaden som om det er et brudd, inntil dette kan avkreftes av helsepersonell.
Luksasjoner
En luksasjon er det samme som at noe har «gått ut av ledd», eller at leddendene er forskjøvet i forhold til hverandre. Årsakene kan være de samme som for en leddforstuing, men at leddet har kommet enda lenger ut av posisjon, slik at det ikke kommer tilbake av seg selv. Skulderluksasjon er ikke uvanlig, og er noe du kan møte på under klatring eller kajakkturer.
Luksasjoner er ofte smertefullt, og den beste smertelindringen kommer av å enten avlaste leddet, eller at leddet kommer tilbake til sin opprinnelige stilling. Å ta leddet tilbake til sin opprinnelige stilling er ikke uten risiko, da det er vanskelig å vite om hendelsen som har ført til luksasjon også har ført til andre skader i leddet. Dersom det har oppstått et brudd i noen av knoklene rundt leddet, kan reponering gjøre skaden verre. Den eneste måten å utelukke brudd på, er å ta et røntgenbilde av leddet før reponering.
Brudd
Beinbrudd, altså en brukket knokkel, kommer oftest av at noen i turfølget faller. Her omtaler vi kun brudd i armer og ben, som er det mest vanlige, og er det vi kan gjøre noe med.
Symptomer på brudd er smerter og hevelse, og vil også ledsages av rødme og varme på bruddstedet og minner om symptomer på forstuing. Så hvordan skal vi skille brudd fra forstuing?
Kjennetegn på brudd:
- kan ikke belaste skadet kroppsdel
- smerter om du tar på kroppsdelen som er brukket (ikke bare bruddsted)
- har hørt en knekkelyd (kan ikke alltid høres)
- forkortet kroppsdel
- kroppsdelen står i unaturlig stilling.
En bekymring rundt brudd med feilstilling er at bruddet kan hindre sirkulasjon av blod på nedsiden for bruddstedet. Dersom sirkulasjonen nedenfor for bruddstedet avskjæres i mer enn to timer, der det fare for irreversibel skade (Kjærvik, 2020). Derfor kan det være aktuelt å vurdere grov re-posisjonering (grov-reponering) av kroppsdelen dersom slik skade oppstår (National Association of Emergency Medical Technicians, 2020, s. 396).
Med tanke på behandling er det hensiktsmessig å dele brudd inn i to kategorier:
Behandling av åpne brudd
- Er det synlig skitt i såret, bør dette skylles vekk med rent vann.
- Stans eventuell blødning ved hjelp av kompresser og bandasje.
- Merk at bandasjen ikke bør sitte strammere enn det som er nødvendig for å stanse blødningen, evt. bare som tildekking dersom såret ikke blør lenger.
- Vurder grov-reponering.
- Stabiliser den skadde ekstremiteten med en spjelk.
(Forenkling av prinsippene i National Association of Emergency Medical Technicians, 2020, s. 396)
Behandling av lukkede brudd
- Vurder grov-reponering ved feilstilling.
- Stabilisere den skadde ekstremiteten med en spjelk.
Hva er en spjelk?
En spjelk er noe som stabiliserer skaden under transport eller i påvente av behandling. En spjelk kan kjøpes, eller improviseres. Prinsipper for spjelking:
- Spjelken bør være så lang at leddene både over og under bruddet holdes i ro.
- Spjelken må være stiv.
- Blodsirkulasjonen må ikke hindres, og den må ikke lage trykk mot huden.
- Unngå metall rett mot huden, med tanke på nedkjøling.
Førstehjelp
Varsling av nødetatar (nynorsk)
Livreddande førstehjelp (nynorsk)
Behandling av skadar
Nakke- og ryggskadar (nynorsk)
Brot, leddforstuingar og luksasjonar (nynorsk)