Steinsoppen har en brun hatt og en tykk, kraftig fot. Røslaget under hatten er hvitt hos unge sopper, grønngult hos eldre sopp. Selve stilken har alltid et fint, hvitt maskenett øverst. Dette er et sikkert kjennetegn for arten (Høiland, 2021). Se bilder for nærmere beskrivelse. Steinsopp vokser i løv- og barskog, og kan finnes så tidlig som juni, men er vanligst fra juli til september. Steinsopp er en relativt sikker matsopp. Forvekslingsarter er ulike skrubber og gallerørsoppen. Skrubber må varmebehandles minst 15 minutter for å være spiselig. Gallerørsoppen er ikke giftig, men smaker bittert og er ubrukelig som matsopp (Høiland, 2021).
Egner seg veldig godt til tørking. Kan også males opp til pulver som smaksforsterker.
• Noe å ha soppen i ◦ En soppkurv, en stiv papirpose med plass til flere bokser • Skill sopper du kan og dem du er usikker på. ◦ Du kan bruke plastbeger av den typen som druer og steinfrukt kommer i. Legg ulike sopper i ulike beger. • En kniv ◦ En av de små rotknivene fra kjøkkenet er fint. • En børste ◦ For eksempel en tannbørste eller en liten malekost. • En soppbok ◦ Du kan også stikke innom Soppkontrollen og be om en kopi av brosjyren Farlige giftsopper og gode matsopper.
- Skjær av stilken – dra aldri opp roten. - La noen sopper stå igjen.
Les mer om steinsopp:
Kilde: Høiland, K. (2021, 16. desember). steinsopp. https://snl.no/steinsopp