Tags
SoppMatauk
Beskrivelse
Blek piggsopp er lys og noen steder nesten hvit. Soppen er fast i kjøttet og har hvite pigger under hatten. Eldre eksemplarer er ofte markspiste.
Det er lurt å dele soppen i to for å se om det er gått makk i den.
Alle sopper med myke pigger under og lyse hattefarger er trygge å spise. Disse kalles matpiggsopper, blek piggsopp og rødgul piggsopp er to av matpiggsoppene.
Bruk
I suppe, stuinger eller tørket som smaksforsterker. Passer godt i gryteretter.
Naturtype
Skog
Spiselig
Ja
Utstyr
• Noe å ha soppen i
◦ En soppkurv, en stiv papirpose med plass til flere bokser
• Skill sopper du kan og dem du er usikker på.
◦ Du kan bruke plastbeger av den typen som druer og steinfrukt kommer i. Legg ulike sopper i ulike beger.
• En kniv
◦ En av de små rotknivene fra kjøkkenet er fint.
• En børste
◦ For eksempel en tannbørste eller en liten malekost.
• En soppbok
◦ Du kan også stikke innom Soppkontrollen og be om en kopi av brosjyren Farlige giftsopper og gode matsopper.
Bærekraftig sanking
– Skjær eller klyp av stilken – dra aldri opp roten.
– La noen sopper stå igjen.
Skrevet av
Eteutehilde
Tekst: Hilde Grøtte