Av og til knekker plastspennene vi har på sekken. Det skjer oftere enn vi tror, og det kan være en utfordring hvis det for eksempel er magebeltet.
Det er mange ulike bredder på spenner; spennene til magebeltet kan være helt opp til 60 millimeter og tynnere spenner til strammestropper helt ned til 15 millimeter. Det kan være lurt hvis du er ute med en stor gruppe på langtur å ha en stor ekstra 50 eller 60 mm bred spenne med i reserve til magebeltet. Velg gjerne den bredeste, for den passer også på smalere bånd. Reservespenner må ha stramme-del på både «han»- og «hun»-delen. Da kan den alltid tres inn på båndet. Hunndeler uten stramming må sys fast.
Det er også mulig å bytte ut spenner midlertidlig og lage alternative strammeløsninger på bånd med en taubit. Kanskje du har med litt ekstra tau i sekken, en bit fra pulk draget, teltbardun eller hengekøye-oppheng som du kan ta litt av. En løsning med tau kan rett og slett være nødvendig hvis «hun»-delen på spennen er sydd fast på sekken eller det ikke er en reservespenne tilgjengelig.
Hvis strammedelen som båndet går gjennom er ødelagt
- kan vi knytte en alternativ kilelås med spennen og tau som fortsatt kan åpnes.
- Fint å bruke på magebelte og topplokk.
- Finn frem en taubit.
- Anbefaler 4–6 millimeter i diameter på magebeltestropper (+-50mm).
- Bruk tynnere tau for mindre stropper som for eksempel på topplokk eller ellers på sekken.
- Fjern plastspennen.
- Fjern spennen med ødelagt strammedel fra båndet.
- Lag et løkke og knytt knute.
- Lag en løkke med en dobbel fiskeknute. Knytt først én side av fiskeknuten og juster deretter løkken på tauet sånn at den «akkurat» er stor nok til å skli over plastspennen (spesielt viktig der «hun»-delen av spennen er sydd fast). Ofte utvider/strekker tauet seg litt under belastning, så det er viktig at den passer så vidt. Knuten skal være stor og skape friksjon og en knekk på båndet. En dobbel fiskeknute en fin knute å bruke til dette formålet. Den er stor i diameter og kan også utvides i bredden ved å ta flere runder rundt tauet før du drar den igjennom og strammer knuten. Da blir det på en måte tre eller fire doble fiskeknuter. Kjekt om knuten er like bred som båndet. Er båndet veldig tynt, kan det være at det holder med et dobbelt åttetall eller båtmannsknop.
- Leg knuten på båndet og brett over.
- Legg knuten på båndet og brett det rundt knuten du har laget. Båndet vil gå gjennom løkken du har laget.
- Kryss, stram og knytt.
- Ta tak i begge endene, kryss tauene og stram godt opp. Stram slik at båndet så vidt begynner å bøye seg under presset. Knytt deretter av med en knute, for eksempel båtmannsknop.
- Sett inn en pinne.
- Finn en pinne, penn, treskje eller kjøkkenredskap og sett den inn mellom båndet og tauet, rett bak krysset.
- Pinnen fungerer som en stopper sånn at tauet (krysset) ikke kan vandre over den store doble fiskeknuten.
- På tynnere bånd trenger du ofte ikke pinnen en gang. Merker du at den går opp, er det bare å knytte krysset på nytt og sette inn en pinne.
- Ferdig!
- Stram opp båndet.
- Pinnen i knuten kan skape mer friksjon; finn en grovere pinne hvis du merker at båndet sklir sakte gjennom etter at du strammet.
«Han»- eller «hun»-delen er ødelagt, men strammedelen på spennen er i orden
Hvis strammedelen fortsatt er intakt, er det mye enklere å lage en løsning med tau. Det er samme prosedyre om det er «han»- eller «hun»-delen som er ødelagt så lenge strammedelen er i orden.
- Sy fast «hun»-delen på sekken.
- Dra «hun» litt ut av veien.
- Lag en løkke, tre den igjennom båndet på «hun»-delen og knytt en løkke så stor at «han» akkurat kan gå igjennom.
- Tre «han»-delen igjennom, og du kan stramme opp.
- Strammedel på både «hun»- og «han»-delen av spennen.
- Legg en taubit dobbelt og tre en sløyfe gjennom åpningen i strammedelen av «hun»-delen.
- Trer sløyfen over hele «hun»-delen.
- Dra tauenden gjennom sløyfen og stram.
- Lag en løkke på taustumpene. Løkken må være så stor at «han» akkurat kan gå igjennom. Tre «han»-delen igjennom, og du kan stramme opp.