Innhold
- Kniv
- Bruk av kniv
- Sløve kniver er farlige kniver
- Lange kniver
- Øks
- Mer om økser
- Sag
- Mer om tursager
- Multiverktøy
I friluftslivet hender det at man får bruk for litt diverse verktøy. Det typiske er kniv, øks og sag.
Kniv
En god turkniv er en kniv som ligger godt i hånden. Bladet bør ikke være for langt, siden dette gir deg mindre kontroll over kniven. En god regel er at når du holder i skaftet, skal tommelen gå minst 2/3 opp ryggen av knivbladet. Skal du primært bruke den til spikking, er det ideelt med enda kortere. Kniven er et verktøy en alltid bør ha med seg på tur.
Kniver kommer i et enormt utvalg, og her er det lurt å kjenne på kniven i hånden. Hvordan kjennes den? Får du godt grep?
Bruk av kniv
En kniv skal alltid regnes som et farlig redskap. Man skal alltid bruke den vendt fra kroppen, og fra alle mennesker som skulle være i nærheten. Husk at kniven skal være mest mulig i ro i hånden som hviler på kneet. Tommelen skal ligge opp langs knivryggen for å kontrollere bladet. Det er emnet du skjærer i som skal flyttes og jobbes med. Dette er viktig for å unngå skader på deg selv eller andre.
De fleste uhell med kniv kommer av feilbruk.
Sløve kniver er farlige kniver
De knivene man oftest skjærer seg på, er de sløve knivene. Årsaken til dette er at man må bruke langt mer makt ved bruk av kniven – og om man da glipper, treffer man seg selv eller andre med langt mer styrke. En skarp kniv, derimot, skjærer effektivt og gjør at man ikke trenger å legge så mye press under arbeidet.
Husk å holde kniven skarp ved å skjerpe den med jevne mellomrom. Det finnes enkle redskaper for skjerping av kniver som er «idiotsikre». Det er bedre å bruke slike enn å gå løs på kniven med skjerpestål eller slipestein om du ikke vet nøyaktig hva du driver med.
Blir kniven altfor sløv, må man slipe opp en ny egg. Dette gjøres best på en roterende slipestein.
Lange kniver
Det finnes ulike store/lange kniver på markedet som har tyngdepunktet langt ut på bladet. De vanligste av denne typen i Norge er samekniver. Dette er ikke gode kniver å spikke med, men best som huggredskap for å hugge smale raier og kvist. På lange turer hvor man vil spare vekt, kan disse til en viss grad erstatte kniv og øks.
Øks
Økser er tunge turredskaper som man ofte ikke trenger. En turøks kan likevel være et nyttig verktøy om man er på turer hvor man belager seg mye på bålfyring. Da er det greit å kunne kløyve veden. Gode turøkser bør ikke være for store, slik at de er mulig å pakke med seg - samtidig bør de være tunge nok til å ha en god bruksfunksjon og langt nok skaft til å skape et moment. Små lette økser med kort skaft er lettere å skade seg med, og er dårligere egnet.
Mer om økser
En passe turøks er ikke lenger enn dagstursekken – men er lang nok til å være anvendelig. Øksehodet bør ha nok tyngde til å enkelt kløyve ved.
Farlig verktøy
Som med alle skarpe redskaper skal de brukes vendt vekk fra folk. Man skal aldri svinge en øks mot andre mennesker. Øksehodet kan løsne fra skaftet og treffe noen!
Øksa bør ikke være altfor skarp. Hugger du deg i foten med en skarp øks, er katastrofen total. Med en sløv øks slipper du kanskje unna med bare et blåmerke.
Sag
En tursag er turøksens følgesvenn. Det er nemlig med tursaga du lager kubber som skal kløyves med øksa!
Mer om tursager
De fleste tursager foldes inn i håndtaket sitt, og er dermed ikke spesielt lange. Derfor er det lurt å kjøpe en som har et blad som sager begge veier (både frem og tilbake). Sørg for at saga har en form for sikring som gjør at sagbladet låses når det er spent ut. Du kan skjære deg stygt om du er uheldig med saga!
Sagbladene kan fort bøyes eller knekkes med et uhell. Derfor bør saga kunne bytte ut sagblad. Se etter dette når du skal skaffe deg sag.
Husk at du ikke har lov til å felle stående døde trær til bruk for brensel uten grunneiers samtykke. I mange nasjonalparker og verneområder er det bestemmelser som freder slike døde trær, både stående og liggende i sin helhet. Derfor kan det ofte være like greit å la sag og øks ligge hjemme, så slipper du ekstra vekt! Det greier seg som regel langt med den kvisten man plukker fra bakken!
Multiverktøy
Multiverktøy som Leatherman og lignende kan være praktisk. Dette gir deg mange muligheter til å reparere og fikse utstyr. Typisk har slike verktøy kniv, saks, tang (kombinert avbiter og knipetang) boksåpner og skrujern som et minimum. Enkelte har mye mer enn dette. Desto flere verktøy som er implementert, desto tyngre blir redskapet.
Tekst og bilder: Bjørn Henrik Stavdal Johansen, Snuitide (2022)