Innhold
- Hva bør du tenke på når du skal velge sekk?
- Pakkrammesekk og anatomiske sekker
- Pakkrammesekker
- Anatomiske sekker
- Dagstursekk (ca. 30–50 liter)
- Vandresekk (ca. 50–80 liter)
- Langtursekk (ca. 80–130 liter)
Hva bør du tenke på når du skal velge sekk?
Først og fremst er det viktig å tenke på tre ting:
- Sekken må passe deg.
- Bæresystemet må kunne tilpasses din kropp og tåle vekten du skal bære.
- Størrelsen på sekken skal passe lengde på turen og mengden bagasje.
Uansett hva slags sekk du trenger, så er det viktig å finne en sekk som passer akkurat deg og dine behov! Det er med tursekker som det er med sko – de må passe til personen de skal sitte på! Prøv dem derfor alltid på i butikken med vekt oppi før du kjøper!
Pakkrammesekk og anatomiske sekker
Det finnes to typer sekker på markedet: pakkrammesekker og anatomiske sekker.
Hovedforskjellen er at pakkrammesekker har et kraftig bæresystem i metall og tåler mye vekt, mens anatomiske sekker er lettere og har flere justeringsmuligheter.
Pakkrammesekker
er oftest enten store og tunge, rommer 70–150 liter og veier 4–5 kg i egenvekt, eller mindre jaktsekker med integrert stolløsning. Man kan som regel fjerne sekkeposen, og bruke kun bæresystem og rammen for å bære uhåndterlige ting som felte dyr, ved eller vannkanner, og de tåler ofte vektbelastning på godt over 35 kg.
Anatomiske sekker
har flere justeringsmuligheter, er lettere og sitter bedre på ryggen enn pakkrammesekker, men de krever mer gjennomtenkt pakking (vektfordeling) og er generelt klammere på ryggen. De har gjerne en integrert ramme i lettmetall eller plast i form av skinner eller plater, og de største sekkene, 70–120 liter og 2–4 kg, klarer stort sett 25–35 kg uten for mye ubehag for brukeren. Det finnes meget spesialiserte modeller fra mange produsenter på markedet, og det er store variasjoner i alt fra skumkvaliteter i bæresystemet og justeringsmuligheter av brystreimer til vanntetthet og glidelåstyper. Flere produsenter kommer med egne damemodeller, med kortere ryggstykke, skulderstropper som er festet smalere øverst og går tidligere ut til sidene, samt hoftebelter tilpasset en bredere hofte.
For å tilpasse sekken løsnes først alle stropper. Med sekken på ryggen festes hoftebeltet i riktig posisjon, omtrent på hoftekammen. Skulderstroppene justeres opp eller ned, og strammes slik at de følger skulderens bue og belaster jevnt på oversiden og fremsiden av skuldrene. Toppstrammerne, og eventuelt sidestrammerne på hoftebeltet, strammes for å dra sekkeposen nærmere kroppen og gi økt stabilitet. Dersom sekken ikke er full, bør den ha tilstrekkelig med kompresjonsremmer i sidene for å trekke vekten nærmere ryggen.
Dagstursekk (ca. 30–50 liter)
Dagsturer kan bety alt fra en rusletur i nabolaget – til luftige toppturer i Jotunheimen. Denne variasjonen gjør at en dagstursekk ideelt sett bør være allsidig nok til en rekke ulike aktiviteter.
Størrelse
En god dagstursekk bør ideelt ligge på rundt 30–50 liter. Det er bedre med en sekk som kan brukes til ulike aktiviteter enn å ha en sekk for hver aktivitet.
Komprimering og utvidning
Siden dagstursekken vil brukes under mange ulike forhold, vil man oppleve at den ikke fylles opp. Det innebærer ofte at sekken henger som en slapp lefse på ryggen. For å unngå dette må sekken ha gode komprimeringsmuligheter, slik at den strammes godt opp selv om den har lite innhold. Andre turer igjen merker man sekken blir fylt til randen. For å få med seg det man trenger i disse tilfellene, er det svært nyttig med et hevbart lokk. Altså at lokket ikke er sydd fast i sekken, men festet med reimer som kan slakkes i alle kanter. Dette gjør dagstursekken såpass anvendelig at den også kan brukes på hytte-til-hytte-turer.
Bæresystem
Selv en dagstursekk vil kjennes tung på lange turer på fjell og vidde. Derfor er det viktig med et godt bæresystem også på disse. Godt polstrede skulderreimer og kraftig hoftebelte, med gode justeringsmuligheter, utgjør forskjellen på en vond og en god dagstursekk!
Andre detaljer
Ytre lommer og festemuligheter for utstyr er viktig på en allsidig dagstursekk. Se etter fester for ishakke, staver eller fiskestang, lommer med plass til regnklær og vannflaske.
Vandresekk (ca. 50–80 liter)
Dette er sekkene de fleste vil greie seg med.
Når vi sier vandresekk, snakker vi om større sekker for overnattingsturer på opptil en uke på sommerhalvåret. Denne sekken må romme grunnutrustningen for overnatting, i tillegg til mat og eventuell brensel. Når sekken rommer mer, stiller det høyere krav til bærekomfort.
Størrelse
Denne sekken må romme grunnutrustningen for overnatting, i tillegg til mat og eventuell brensel. Sekken bør ligge i størrelsesorden 60–80 liter. Ofte ser vi at damesekkene er mindre enn herresekkene. Dette til tross for at kvinner gjennomsnitlig trenger varmere sovepose og klær enn menn, noe som øker volumet i pakningen drastisk.
Komprimering og utvidning
Også her er komprimeringsmuligheter viktig. Variasjonen i pakningen på disse sekkene handler som regel om forbruksvarer som mat og brensel. På en ukestur vil dette ta mindre og mindre plass. Dermed trenger man å kunne komprimere sekken for å få pakningen tettest mot ryggen. Hevbart lokk er også viktig på vandresekkene. Under dette har man gjerne liggeunderlag og/eller telt.
Bæresystem
Ved økt vekt på sekken kreves bedre bæresystem. Skulderreim og hoftebelte skal være godt polstret og være lette å stille inn. Om rygglengde og bredde mellom skulderreimene kan stilles inn, er dette et pluss. Sekken bør være avstivet i ryggen for økt støtte.
Andre detaljer
Større ytre lommer på sider, front og topplokk er spesielt praktisk. En vil gjerne kunne fikse lunsjmat, kle på seg tørr trøye og regntøy eller fylle vannflasken – uten å måtte oppi hovedrommet på sekken. En bør ha mulighet for å feste gjenstander som ikke får plass i sekken, som f.eks. fiskestenger.
Langtursekk (ca. 80–130 liter)
Når turene blir lenger uten å kunne skaffe ny proviant, da må sekken romme mer. Disse store sekkene får en høyere egenvekt grunnet størrelse og kraftigere bæresystem.
Størrelse
På turer over en uke er det sekker i størrelsesorden 80–130 liter som blir aktuelle.
Bæresystem
I denne størrelsesklassen finnes det to typer bæresystem: anatomisk og pakkramme. De anatomiske sekkene er sekker som følger kroppens bevegelser. Dette er mer behagelig for lettere sekker, men oppleves tyngre å bære når sekken blir skikkelig tung. Alternativet er pakkrammesekker. Dette er sekker som er helt avstivet av en metallramme (bæremeis). Pakkrammesekkene har høy egenvekt, men er til gjengjeld langt mer stabile å bære. De egner seg spesielt godt for svært tunge bører. Selve sekkeposen kan som regel tas av for å bære vilt, vanndunker eller annet.
Hos begge gjelder de samme kravene om spesielt kraftige og polstrede skulderreimer og hoftebelter.
Andre detaljer
På disse sekkene er det svært praktisk å kunne omgjøre lokk eller sidelommer til dagstursekker. Dette gir større fleksibilitet når man ligger i camp og ønsker å ta dagsturer derfra.
Tekst og bilder: Bjørn Henrik Stavdal Johansen, Snuitide (2022)