Innhold
- Turplan
- Risikovurdering - hva kan gå galt
- Typiske hendelser som påvirker turen
- ROS-analyse (risiko og sårbarhetsanalyse)
- 3x3 filtermodellen
- Forklaring av filtermodellen
Turplan
Vi bør alltid skrive en konkret turplan for turen vi skal på. Det er vanlig å planlegge plan A og B. Plan A er hovedplanen for tur, mens plan B er reserveplan. I tillegg bør du ha en kriseplan – plan C. Denne skal hjelpe deg om uhellet er ute.
Lag i tillegg en reserveplan som går i et annet område enn hovedplanen. Da har du mulighet til å gjennomføre turen selv om vær eller føre ikke blir som planlagt.
- Plan B - reserveplan
- Hva skal til for at ruten endres?
- Ett eksempel er hvor mye vind man skal tåle før man snur
- Bør vi legge om ruten med en gang hvis vi vet at forholdene blir vanskelige?
- Plan C – kriseplan
Ved å lage en plan b, eller reserveplan, er vi bedre forberedt hvis det skjer uforutsette ting.
Husk å tegne inn plan b på kartet. Deltagere på turen må være informert om plan b og mulige endringer på ruten. I forkant av turen bør man ha et ferdaråd hvor man tar opp:
Reserveplan i annet turområde
Tenk igjennom hva som kan sette en stopper for opprinnelig plan. Eksempler kan være vind, snøforhold eller mye nedbør. Lag en reserveplan i et område som ikke er like utsatt for vær og vind.
Lag en plan som skal hjelpe deg hvis noe går galt på turen. Enten det skjer en ulykke eller dere ikke kommer fram til hytta. Husk telefonnummer og varslingsrutiner i planen.
Turplanen for turen vi skal på fylles ut etter forslag til innhold i turplaner, inspirert av Horgen og Christoffersen (2019):
Plan A – hovedplan | Plan B - reserveplan | Plan C - kriseplan |
1) Inntegning av ruten på kart, med
a. Startsted
b. Veivalg
c. Leirplasser
d. Sluttsted
2) Skriftlig plan for turen
a. Deltagere
b. Teltlag eller grupper
c. Dagsplan
d. Rutebeskrivelse med avstander og høydemeter
e. Overnattingsform
f. Ansvarsfordeling
g. Mat
h. Utstyr
i. Fellesutstyr
j. Førstehjelp | 1) Alternativ rute(r)
a) Ruten tegnes inn på kartet
b) Steder vi kan søke ly eller alternativ overnatting (tegnes på kart)
2) Lag en skriftlig plan som forteller
a) mulige justeringer av plan A
b) er det mulighet for å komme seg raskt ned fra fjellet om det er nødvendig?
c) utstyr vi kan trenge ved ulike scenarioer – for eksempel sovepose om vi må overnatte ute.
Informer deltagere om plan B og mulige endringer i ruten. | 1) Kartskisse med
a) hytter/nødly
b) bebyggelse eller mobildekning
c) veivalg ut av området
2) Skriftlig plan
a) Hvem har kompetanse innen førstehjelp
b) Hvem har sikkerhetsutstyr
c) Varslingsrutiner
d) Mobildekning
e) Responstid for å få hjelp
3) Avtaler for å styrke beredskap for ulykker i gruppen
a) Hva gjør vi om noen kommer bort fra gruppen?
b) Hva gjør vi om noen skader seg?
c) Hvordan holder vi den skadde varm?
d) Hvordan transporterer vi den skadde?
4) Varsling
a) 113
b) 112 – hvis telefonen du ringer fra er låst. |
Risikovurdering - hva kan gå galt
På tur kan det skje uforutsette ting. Det er lurt å tenke over hva som kan gå galt, for å få en bedre oversikt over risikomomenter på turen.
Typiske hendelser som påvirker turen
- Dårlig vær
- Sykdom/skade hos deltager(e)
- Ødelagt utstyr som sekk eller sko
- Utfordrende terreng
- For lange dagsmarsjer
- Vading over flomstore elver
- Skredfare
- Psykososiale forhold i gruppen
- Overvurderer/undervurderer evner innad i gruppen
- Deltagere ikke beskjed om utfordringer
De vanligste metodene for risikovurdering er risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) og 3x3 filtermodellen. Mens man i ROS-analysen lister opp risikomomenter og tiltak, tar filtermodellen hensyn til vær og forhold, terreng og menneske på ulike detaljnivåer. Filtermodellen er en mer dynamisk modell med fortløpende vurderinger også på tur, mens man i ROS-modellen vurderer risiko kun i forkant av turen.
Risikovurderingen er et godt grunnlag for å lage en alternativ turplan, plan b, om ikke alt går som planlagt. Hvis det skjer en ulykke, er det også godt å ha en kriseplan: plan c.
ROS-analyse (risiko og sårbarhetsanalyse)
DSB - Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har laget en veileder til utfylling av risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS):
Som en hjelp til å identifisere farer på tur har DNT Oslo og omegn laget en risikovurdering for sine turledere. Skjemaet lister opp mange risikomomenter, samt forslag til tiltak for å forhindre alvorlige konsekvenser. Denne oversikten kan være til god hjelp når du skal tenke over hva som kan skje på turer du skal lede eller delta på.
Vedlagt ligger forslag til forenklet ROS-analyse.
3x3 filtermodellen
3x3 filtermodellen er mye anvendt innenfor vinterfriluftsliv og ferdsel i brattere terreng, men kan også benyttes ved vanlige leiraktiviteter (Jakobsen & Pulli, 2021; Lundhaug & Østrem, 2019).
Filtermodellen brukes både som planleggingsverktøy og vurdering av farer underveis. Poenget er å kontinuerlig vurdere mulige konsekvenser av uønskede hendelser. Sannsynlighetsberegning er ikke i fokus. Horgen og Christoffersen (2019) trekker frem årvåkenhet i situasjonen som avgjørende for å oppdage mulige farer.
Munters 3x3 filtermodell | Forhold | Terreng | Mennesket (gruppen) |
Regional
(turplanlegging) | |||
Lokalt
(områdevurdering) | |||
Zonalt
(enkelthengvurdering) |
For å få god nytte av 3x3 er det viktig at dere ikke nøyer dere med å fylle ut bare den første raden; «Type har planlagt, har kart og spade i sekken og ferdig med det!» Like viktig som planleggingen på forhånd er at dere vurderer forholdene underveis i turen og er like oppmerksomme på endringer i vær og snøforhold som endringer i egen og andres fysiske og mentale tilstand.(Moland, 2017, 8)
Forklaring av filtermodellen
- Regionalt nivå - gjøres i klasserommet
Vi vurderer forholdene ute i området vi skal på tur. Dette betyr at vi sjekker værmelding og ellers informasjon om snøskredvarsel som vi finner på varsom.no og i APPen RegObs. Videre ser vi på terrenget. Her kan gruppen studere kartet og diskutere bratthet, løsneområder, utløpsområder og eventuelle terrengfeller.
Til slutt må vi vurdere de som skal delta. Hvilket utstyr må vi ha for å kunne dra på planlagt tur, hvilken erfaring har deltakerne og hvor stor er gruppen. Hvordan skal vi organisere gruppen?
- Lokalt nivå - på tur
- Gjør stadig nye vurderinger
- Spør om folk har det bra
- Følg med på terrenget
- Se om været forandrer seg
- Zonalt nivå - situasjonsvurdering
På turen må vi som gruppe og som klasse hele tiden vurdere værforhold, terreng og mennesket. Se etter hvilke farer som er mest fremtredende. Er det for eksempel utglidning, skred eller nedkjøling? Gjør risikoreduserende tiltak som å dekke til bar hud om det er kaldt, sjekke hverandre hvis det er mye vind eller gå slakere bakker hvis det er veldig hard snø og vanskelig å få feste med skiene.
Underveis på en topptur vil vi kanskje oppdage noe uforutsett som at et område var brattere enn hva forberedelsene kunne tilsi, eller at vi oppdager endringer i snødekket. Da er vi på zonalt nivå og må igjen vurdere situasjonen på nytt. Så bestemmer vi hvilke tiltak som må gjøres for at gruppen trygt kan flytte seg videre. Ved god vurdering på alle tre nivå i 3x3 filtermodell kan man minimere uønskede hendelser på tur.
Som eksempel kan vi tenke vi skal med friluftslivsklassen på en topptur vinterstid. Dette verktøyet kan brukes både i planleggingen og underveis på tur.
Eksempel på hva du bør vurdere når du bruker filtermodellen.
Turplanlegging
Tekst:
- Gina Wigestrand, Snuitide (2021)