Innhold
Digitale kart
Dette er en Þvingsoppgave for Ä bli kjent med digitale kart over nÊromrÄdet ditt. Bruk nettsida UT.no. Denne oppgaven tar utgangspunkt i utforminga av nettsida, men du kan ogsÄ bruke UT-appen.
SÞk opp omrÄdet du bor i, eller omrÄdet som skolen ligger i. Velg kart. Hva kan kartet fortelle deg?
- GjÞr deg kjent med kartet. Bruk litt tid pÄ Ä finne igjen steder du har vÊrt fÞr. Finn for eksempel skolen, huset du bor i, barneskolen din, nÊrbutikken, idrettsplassen og lignende. Bruk zoom-knappen til Ä zoome ut og inn for Ä fÄ et bedre overblikk.
- Hvilke turmuligheter kan du finne i nÊromrÄdet ditt? Hvor gÄr det an Ä starte turen?
- Kan du finne merkede ruter, som for eksempel stier eller skilĂžyper? Bruk menyknappen til venstre for Ă„ velge sommerstier og vinterruter.
- Se deg ut et turmÄl, et sted du kunne tenke deg Ä dra. Du kan ogsÄ bruke denne kartlenka (UT.no). Bruk linjalen helt nederst i hÞyre hjÞrne for Ä mÄle avstanden fra startpunktet til turmÄlet.
- NĂ„r du vet at du bruker Ă„ gĂ„ 3 km/t med tung sekk i flatt terreng, og at 4 km/t er vanlig gangfart uten oppakning, og at du i tillegg regner 20 minutter per 100 meter stigning â hvor lang tid vil du da bruke pĂ„ Ă„ gĂ„ distansen du kom fram til i forrige oppgave?
- Finn ut om det er "farlig bratt" i omrÄdet der du skal pÄ tur. Trykk pÄ de tre arkene ved siden av linjalen nederst i hÞyre hjÞrne. La karttypen vÊre et topokart og velg bratthetskart under kartlag. Trykk pÄ pilen ved siden av for Ä se hvordan skalaen er bygd opp.
- Kan du finne hytter eller nÞdbuer i nÊrheten? Husk Ä merke av pÄ hytter i menyen til venstre. Hvor lang avstand er det fra turmÄlet til nÊrmeste nÞdbu?
- Du kan velge mellom tre ulike karttyper: topokart, papirkart og oversiktskart. Sammenlign disse kartene, og finn ut hva som er forskjellen pÄ dem.
Lenka under er et eksempel pÄ et digitalt verktÞy det gÄr an Ä bruke i undervisninga. Du kan lage egne digitale vandringer og koble punkt i kartet med oppgaver, tekst, bilder og lydklipp.
Dekning
I denne oppgaven skal du finne dekningskart for mobiloperatÞren din. GÄ inn pÄ nettsida til Telia, Telenor, OneCall eller en annen operatÞr.
- Finn kart over omrÄdet du skal pÄ tur. Zoom inn for Ä finne ut hvordan dekninga er pÄ strekninga du skal gÄ fra start til turmÄlet.
- Hvor pÄ strekninga er forholdene best?
- Hvor pÄ strekninga er forholdene dÄrligst? Hvis forholdene er veldig dÄrlige i omrÄdet der turmÄlet er, hvor kan du gÄ for Ä finne dekning?
VĂŠrmelding
NÄ skal du finne ut hvordan vÊret er meldt nÄr du skal pÄ tur. Bruk enten en app eller ei nettside. UndersÞk bÄde Yr og Storm.
- Melder Yr og Storm det same vÊret for omrÄdet du skal pÄ tur? Hvis ikke, hvem kan du stole pÄ? Diskuter med sidekameraten.
- Hva sier vÊrmeldinga? Hvordan mÄ du forberede deg til Ä dra pÄ tur i det vÊret som er meldt, med hensyn til bÄde trygghet og turopplevelse?
Skredvarsling
Hvis du skal pÄ tur i fjellet om vinteren, er det lurt Ä sjekke skredvarslinga og isvarsel for omrÄdet fÞr du drar. Sjekk skredvarsling og isvarsel pÄ varsom.no.
Bruk menyen til venstre for Ä velge snÞskredvarsling og isvarsling. Du kan i tillegg bruke appen "Varsom RegObs" fra NVE. Appen viser detaljerte helningskart og topografiske kart for hele Norge og i tillegg oppdatert skredvarsel for omrÄdet.
- Finn ut hvordan forholdene er i omrÄdet du skal pÄ tur i det aktuelle tidsrommet.
- Hvilke rÄd gir nettsida?
- Hvilke utfordringer kan du stÞte pÄ? Hvordan kan du forberede deg til dette? Hvilke forholdsregler bÞr du ta med tanke pÄ tryggheten?
"Tur etter evne"
Du skal hjelpe denne gruppa med Ä planlegge tur. Faktorer som er viktige for Ä planlegge tur etter evne, som hvem, hvor, nÄr og utstyr er beskrevet under:
Valg av aktivitet: Fjellski.
Hvem:
Per, Kari, Lisa og Hans har fra fÞr av gÄtt en del dagsturer sammen og hver for seg. De har gÄtt med lette sekker og pÄ oppmerket sti. Erfaringen med kart er derfor noe begrenset. Deltagerne er ganske spreke og har gÄtt opp mot to mil pÄ det meste. De har ikke gÄtt sÄ mye i hÞyfjellet og ingen har sovet ute fÞr. To av deltagerne har gÄtt mye pÄ ski, men stort sett i skispor. De to siste har nesten ingen erfaring med langrennsski, men har stÄtt litt pÄ slalom.
Hvor:
De planlegger tur pÄ Hardangervidda, da det er et omrÄde alle vil bli bedre kjent med. De har hÞrt at Hardangervidda, sÊrlig Þst, er mindre kupert enn en del andre hÞyfjellsomrÄder som for eksempel Jotunheimen. De har sett pÄ Haukeliseter, Dyranut og Finse som mulige alternativer for startpunkt. Gruppa er avhengig av Ä komme seg til startsted med kollektiv transport.
NĂ„r:
Turen skal vÊre en vintertur, da de har lyst til Ä gÄ sin aller fÞrste skitur over flere dager. Deltagerne er litt uenige om nÄr det er best Ä dra. Noen Þnsker Ä dra i vinterferien, mens andre tenker det er bedre Ä vente til april og pÄsketider. Varighet pÄ turen er tenkt Ä vÊre fire dager.
Utstyr:
Alle har, eller har fÄtt lÄnt seg ski. En av deltagerne mangler stÄlkanter pÄ skiene. Bekledning i ull, og yttertÞy er i orden. De har ikke fÄtt tak i telt ennÄ, og er derfor litt i tvil om de skal sove ute eller heller bÞr satse pÄ DNT-hytter. De har fÄtt lÄnt sekker pÄ rundt 60 liter.
Lag en turplan for denne gruppa, basert pÄ informasjonen ovenfor. Det som mangler av informasjon, og du mener er relevant, kan du dikte selv. Forklar hvilke vurderinger du gjÞr for at det skal bli en trygg tur.
Risikovurdering - et eksperiment
Regne ut vei, fart og tid
- Hvor lang tid bruker du fra Fiskefjorden til Haakonsbu?
- Bruk kartet under. Det har mÄlestokk 1:50 000
- Det er mulig Ă„ ta flere ruter. Skriv hvilken av rutene du velger.
- Begrunn svaret, bÄde nÄr det gjelder valg av rute og tidsbruk.
- Se pÄ kartet og regn ut hvor lang tid du vil bruke pÄ ruten du skal gÄ.
- Finn tid for alternativer med 3 km/t, 4 km/t og 6 km/t.
- Beregn avstand ut fra fart og tid du har brukt. Husk Ă„ trekke fra pausetid.
- Du har padlet tre timer med en fart pÄ 4 km/t. Totalt har du hatt 20 minutter pause.
- Du har rodd en hel dag med mye motstrĂžm, 3 km/t. Du har vĂŠrt ute i Ă„tte timer og har hatt en time og 15 minutter pause.
- Beregn farten dere har hatt pÄ en rute medstrÞms og motstrÞms.
- MedstrÞms brukte dere to timer pÄ 11 kilometer.
- MotstrÞms brukte dere en time lenger pÄ samme rute.
- Hvor mye har strĂžm Ă„ si for farten dere klarer Ă„ holde?
Ta DNT sine kurs
"Turplanlegging"
âMin fĂžrste vinterturâ
Turplanlegging
Tekst:
- Gina Wigestrand, Snuitide (2021)
- âDigitale kartâ Cathrine Dunker Furuly og BjĂžrn Erik Rolseth, NDLA (CC BY-SA)
- âDekningâ Cathrine Dunker Furuly og BjĂžrn Erik Rolseth, NDLA (CC BY-SA)
- âVĂŠrmeldingâ Cathrine Dunker Furuly og BjĂžrn Erik Rolseth, NDLA (CC BY-SA)
- âSkredvarselâ Cathrine Dunker Furuly og BjĂžrn Erik Rolseth, NDLA (CC BY-SA)