Det er spesielt uheldig hvis utstyr går i stykker midt under turen. Teltstang som knekker, glidelås som blir ødelagt eller bardunfester som ryker. Her er en liste med personlig utstyr som er kjekt å ha i sekken, og fellesutstyr som det holder at én person i turfølget har med seg.
Innhold
- Personlig
- «Gaffa» eller lerretsteip (ducttape)
- Et stykke ekstra tau
- Strips
- Lighter
- Skistropp (vinter)
- Fellesutstyr
- Multiverktøy
- Reparasjonshylse til teltstenger
- Nål og tråd
- Tips til sying med nål og tråd
- Ståltråd
- Ekstra skruer til skibindinger (vinter)
- Oversikt over reparasjoner på tur
Personlig
Hvis du surrer teipen litt under håndtakene på skistavene får du i tillegg et godt grep som er litt lavere. Det kan være nyttig opp bratte bakker, eller når du går i skrå bakker med den ene staven høyere enn den andre.
«Gaffa» eller lerretsteip (ducttape)
En rull teip er et av de mest allsidige reparasjonsverktøy du kan ta med. Du kan midlertidig lappe hull og rifter i tekstiler som skallklær, telt og ting i hardt materiale. Teip har også et stort bruksområde når det gjelder førstehjelp på tur.
Vær obs på at det finnes to typer teip:
- Gafferteip – kjent som gaffatape – ble utviklet for å feste ledninger på scenen under konserter.
- Har mindre sterkt lim for å ikke etterlate så mye limrester på scenen.
- Ikke så tett vevd, for å være lettere å rive av rullen.
- Lerretsteip – også kalt ducttape – utviklet og brukt for å fikse «alt mulig» i hæren under 2. verdenskrig.
- Sterkere i både lim og vev enn gafferteip, men kan etterlate limrester.
Et lite obs: Selv om teipen egner seg ypperlig som en kjapp fiks av problemer på tur, er kjemikaliene i limet så sterke at de over tid vil løse opp de fleste tekstiler. Fjern derfor alltid teip- og limrestene når du kommer hjem. Erstatt med lim/lapper egnet for tekstil eller reparer ved hjelp av symaskin eller nål og tråd.
Tettheten av fiber i vevet samt antall ganger limstoffet har blitt sprayet på vevet gjør en stor forskjell i hvor sterk lerretteip er og hvor effektivt den klistrer seg fast. Her kan det være lurt å unngå den teipen som er billigst og bruke et par ekstra kroner. Spesielt et ekstra lag med lim som koster mye i produksjon av teipen gjør forskjellen om den sitter godt på en fuktig, kald overflate eller ikke i det hele tatt. Prøv ut teipen hjemme og test den på litt forskjellige plast-, metall- og tekstilflater ute før turen.
Et stykke ekstra tau
Sammen med lerretsteip er tau kanskje det viktigste verktøyet vi kan ha med for reparasjon. Tau krever litt mer kunnskap og innsikt, men du kan gjøre utrolig mange midlertidige reparasjoner eller praktiske løsninger når du kan et par knuter.
4 millimeter tau er en praktisk diameter å ha med som reserve- eller reparasjonstau. Klatretau eller fallskjermtau er godt egnet, da de er sterke nok til å holde kroppsvekten ved 4 millimeter eller mer. Da kan de brukes til det meste, alt fra barduner og henge opp hengekøyer til å erstatte skolissene.
Disse tauene kan enkelt gjenkjennes: Har tauet en kjerne med hvit tråd i midten og en vevet strømpe av nylontråd på utsiden, er det den sterke typen. Det er de hvite trådene som gir tauet sin styrke, strømpen rundt er der for å beskytte kjernen.
Lenke til en oversikt over knuter, bruksområde og veiledning til hvordan de knytes.
Strips
To til fire stykker, spesielt litt brede – mer enn 1 centimeter, er kjekt til alt mulig. Når de har litt bredde, kan du bruke dem sammen med lerretsteip for å spjelke skistaver og teltstenger. Noen strips blir veldig sprø etter en stund, så sjekk av og til at de ikke knekker når du trykker dem litt flate med hånden.
Lighter
Kjekt å ha med for å svi av endene på tau og for å hindre tau eller tekstiler i å flise. I tillegg bra til å tenne stormkjøkken. Passer fint å ha sammen med reparasjonsutstyr som alltid er med i sekken.
Skistropp (vinter)
Ta med skistroppene på tur! De er utrolig praktiske hvis du får problemer med fellene dine, enten at limet løsner eller festet er ødelagt. Du kan også bruke skistroppene rundt skiene midt under bindingen for å få ekstra grep hvis du har glatte ski. Hvis du finner en kvist fra et nåletre og fester den med stroppen under skiene, får du enda bedre grep.
Fellesutstyr
Multiverktøy
Multiverktøy er et lite håndverktøy som ofte primært er turkniv og tang, men kan ha utrolig mange tilleggsfunksjoner. En liten saks, fil, boksåpner, skrutrekker og andre funksjoner er brettet inn i håndtaket. De som har en stor klypetang foran er ekstra gode. Tangen er praktisk ved mange ulike anledninger. Et multiverktøy er en solid klump metall og veier en del, men det er kjekt at en eller to i gruppen har en med seg siden det er litt å drasse med.
Spesielt for vinterturer med ski: De multiverktøyene som har skrutrekker der du kan bytte ut bits er utrolig kjekt. Ta med bits med spor som passer til skibindingene. Da kan du stramme opp løse skruer på skia eller skru om/flytte hele bindingen hvis du eller andre i gruppen har knekt skien. Så får vi en miniski å fullføre turen på.
Reparasjonshylse til teltstenger
Har du med telt, er det lurt å ha en reparasjonshylse som passer til teltstengene. Det er en hylse i metall ca. 10–15 cm lang som du kan skli over en knekt teltstang. En slik hylse finnes ofte sammen med teltstengene på nye telt. En hylse pr. telt er anbefalt.
Unngå å ha reparasjonshylsen løs i posen med teltplugger eller teltstenger. Den kan forsvinne fort når posene tømmes, eller glemmes på vinterturer hvis den ligger sammen med teltplugger til sommerbruk.
Nål og tråd
Nål og tråd kan være lurt å ha med. På telt som er silikonimpregnert, kan til og med lerretsteip slite med å feste seg.
Håndsøm med nål og tråd kan av og til være eneste løsning for å reparere en stor rift i slike telt på tur. Utenom telt er også stropper på sekk, sokker og ullundertøy utstyr hvor teip ikke fungerer.
Sterk sytråd er viktig når du skal sy for hånd. Det blir færre sting enn en symaskin vil lage, dermed mer belastning på tråden. Ta med en liten rull som det står ekstra sterk på, helst polyestertråd eller «bonded nylon» som blir brukt på interiør og seil.
En kroknål i tillegg til en vanlig rett nål er kjekt. Den kan du snike under ting som har en hard plate bak som ikke nålen kommer gjennom. Med en kroknål syr du også dobbelt så raskt som med en normal nål, siden du syr både oppsiden og ut på baksiden av stoffet i én bevegelse.
Kjekt når du ikke kommer gjennom med vanlig nål på for eksempel magebelte eller skulderstropp på tursekken der det er hardt materiale bak.
Tips til sying med nål og tråd
Slik syr du med nål og tråd (Sømsenteret).
Ståltråd
Av og til er det kjekt med ståltråd. Trenger du å lage en liten krok eller ring, er stålwire best. Kraftig stålwire er det beste, sånn cirka 1,5–2 millimeter. Da er den sterk nok til å tåle litt belastning og fortsatt lett å bøye. En meter er ofte nok å ha med. Hvis du i tillegg har gode strips og tau i sekken, klarer du å improvisere det meste.
Ekstra skruer til skibindinger (vinter)
På vintertur er det lurt å ha med et par ekstra skruer til skibindinger, da det av og til er en skrue på skibindingen som løsner og forsvinner. Husk også multiverktøy med riktig bits eller skrutrekker som passer til skruene.
Løse skruer på tur? Ta en bitteliten bit med lerretteip i hullet på skien før du setter skruene inn igjen. Den gir feste og sørger for at skruen ikke snurrer seg selv ut. Stålull er enda bedre til dette formålet. Av og til finner du det på kjøkkenet på DNT-hytter. Der brukes det for å skrubbe kjeler etter matlaging.
Oversikt over reparasjoner på tur
Nedenfor vises forskjellige reparasjoner du kan gjøre på turen. Med enkle grep kan du reparere eller lage en midlertidlig løsning som fungerer til du kommer hjem.
Artikler i temaet
Mer om temaet
Tekst:
- Lars Peters, Snuitide (2022)