Vlieseline, vliesofix og bondaweb er eksempler på varmevinyl som limer dobbeltsidig. Den gir et sterkt feste på alle slags tekstiler og er vanntett. Ideelt for å reparere og forsterke friluftslivklær og annet utstyr.
Varmevinyl aktiveres ved 125–175 grader og begynner først da å klistre. På grunn den høye temperaturen kan klær som er reparert med vinyl fint vaskes i maskin. Vinylen kan også varmes opp igjen i ettertid for å fjerne en tidligere påført lapp.
Store rifter eller hull
Liming med varmevinyl:
- Rens området rundt hullet.
- Skrubb godt med en klut for å fjerne fett og smuss i tøyet på området du skal lime.
- Klipp lapper i varmevinyl og et stykke tekstil.
- Klipp en stor lapp som dekker hele området, og gjerne litt ekstra.
- Klipp både vinylen og tekstillappen i en firkant først, legg begge lappene oppå hverandre og klipp dem til en fin runding.
- Runde kanter er bedre enn skarpe hjørner, det fordeler draget i stoffet og holder bedre. Vinyllappen kan godt være en liten centimeter større enn tekstillappen.
- Legg begge lappene på riften.
- Først varmevinylen og så tekstillappen oppå den.
- Husk å fjerne beskyttelsefolien fra varmevinylen.
- Påfør varme og press.
- Cirka 125–175 grader celcius.
- Bruk alltid et rent kjøkkenhåndkle eller noe annet i bomullsstoff mellom varmekilden og stoffet.
- Det absorberer også limrestene som kommer fra kanten av tekstillappen.
- Et skismørejern er en perfekt varmekilde, siden det kan justeres nøyaktig til riktig temperatur.
- Press litt mens du påfører varme.
- Ferdig!
Små eller rene rifter
Hvis riften er liten eller ren, kan du legge lappen med varmevinyl på insiden av plagget. Varmevinyl klistrer nemlig ikke før du påfører varme, en av de store fordelene med denne typen lim.
Hvis riften er ren, det vil si at det ikke mangler stoff, kan lappen legges på innsiden. Stoffet legger du deretter fint med kantene fra riften mot hverandre oppå varmevinyllappen. Påfør varme, og riften sitter fint sammen igjen. Det blir ofte mye mindre synlig enn å lime en lapp på utsiden.