Tang og tare er en lite utnyttet matressurs. Flere av artene inneholder masse gode mineraler og har en fin umamismak. Det er ikke påvist giftige arter i Europa. Mange arter kan inneholde en del tungmetaller og jod, og vi bør derfor ikke spise store mengder tang og tare.
Tang og tare er først og fremst en smaksforsterker, og gir umamismak. Du vet en av de fem smakssansene: salt, surt, søtt, bittert og umami. De inneholder også vitaminer som landplantene og mer mineraler enn i noen annen matvaregruppe. I tillegg inneholder tang og tare proteiner og antioksidanter. (Ting med tang). Tang og tare passer veldig bra å bruke sammen med sjømat og i fiskesuppe. Det vanligste er å tørke tang og tare for å bruke det som salt og smaksforsterker i mange ulike retter.
• Sankenett (kan bruke vaskepose) • Saks (klipp slik at du ikke river opp hele planten) • Brodder på støvlene (så du ikke sklir)
• Tang vokser som en blomst, høst derfor bare de ytterste skuddene og tuppene slik at den kan fortsette å vokse. • Tare derimot vokser fra bunnen som et hårstrå, slik at den nyeste og mest delikate delen er nær rota. La derfor alltid rota pluss de innerste 10–15 cm av taren stå igjen slik at denne kan fortsette å vokse (tingmedtang). • Ikke plukk mer enn du trenger. • Obs.: strenge regler for sanking i verneområder, som Jærkysten.
Tips til plukking:
- Plukk kun der det er god gjennomstrømming uten forurensing.
- Plukk aldri tang som har drevet i land.
- Skyll alltid tang og tare godt i saltvann.
- Oppbevar tangen i sjøvann så lenge du er i fjæra.
- Sjekk tidevannstabellen og start sanking litt før vannstanden er på det laveste.
- Tidevannstabell: https://kartverket.no/til-sjos/se-havniva
Se tangkart: https://tingmedtang.no/tangweb/tangkart/
Lese mer? Ting med tang: https://tingmedtang.no/
Tekst: Hilde Grøtte