Renslighet er viktig uansett hvor vi er. God håndhygiene forebygger sykdom. Forskjellen fra hjemme og på tur er at vi ofte ikke kan skru på vasken med varmt vann. Vi må derfor være ekstra bevisste på å ha god hygiene også når vi er ute.
På tur er det ikke alltid en utedo tilgjengelig. Da må vi lage vår egen do, som kalles latrine, eller grave ned bæsjen. Dopapir lar vi aldri ligge og slenge, det tar vi med oss hjem eller brenner det.
Kort om hygiene på tur
- Vask alltid hender etter du har vært på do og før du lager mat.
- Varmt, rennende vann er det beste å vaske seg i.
- Rennende vann er bedre å vaske seg i enn vann som ikke skiftes ut.
- Bruk håndsprit om du ikke har tilgang på vann.
- Torvmose kan brukes som et alternativ om du ikke har annet tilgjengelig.
- Enkel kroppsvask på kortere turer er hyggelig for de du er på tur sammen med.
- På lengre turer, i kaldt vær, bør overdreven vasking unngås.
- Etabler ren og skitten sone i leir.
- Grav ned bæsjen.
Vær renslig
For din egen og andres del er det lurt å ta vare på egen hygiene også når du er på tur, spesielt når vi er på turer med flere personer. Gjør det enkelt å være hygienisk. Gjør såpe og vann eller håndsprit lett tilgjengelig. God håndhygiene vil bidra til at vi ikke overfører bakterier mellom hverandre og i mat og drikke. Det vil gjøre at vi slipper at alle ender opp med magesjau.
Håndvask
Rennende varmt vann og såpe er i de aller fleste tilfeller det beste. Kaldt rennende vann og såpe er også bra. En bekk kan være et fint sted å få vasket hendene godt.
I teltleir eller på hytter uten vann kan det med fordel brukes en utedusj som henges opp. Fordelen med dette er at vi får vasket hendene skikkelig, samtidig som vi tar minimalt på dusjen for å få vann. Alternativet med å helle vann over hendene med en øse fra en bøtte er ikke så bra. Da tar vi med skitne hender på øsa for å helle vann, så tar vi igjen på øsa med rene hender.
Vi kan også ha en håndvaskebalje med vann i. Det er bedre enn ingenting, men ikke å foretrekke. Sørg i så fall for å skifte ut vannet flere ganger om dagen.
Håndsprit fungerer når vi ikke har annet tilgjengelig, men det fjerner ikke skitt og skal ikke være det eneste vi bruker på tur.
Våtservietter kan være greit å ha dersom du vet det vil være knapt om vann. For eksempel vinterstid. Det gjør godt å få rene hender i hvert fall en gang eller to i løpet av dagen.
Vask med torvmose
Torvmose er antibakterielt og kan fungere godt som alternativ til rennende vann eller våtservietter.
Kroppsvask
Når man er med grupper på tur og bor tett på hverandre, kan det være du må legge litt ekstra til rette for å få tid og rom og privatliv nok til å vaske kroppen. Det trenger ikke å være verre enn at du ber om å få teltet litt for deg selv. Eller bruker et soverom om hytta vi er på mangler bad. På turer som går over flere dager, kan det være lurt å gjøre det til en kjapp rutine på kveldstid eller morgen å vaske seg kjapt i hvert fall annenhver dag.
Varmt vann i en kroppsvaskebalje og såpe sammen med enten en vaskeklut eller bare en våtserviett som du bruker som vaskeklut fungerer godt. Våtserviett alene gjør også nytten for eksempel på telttur.
Begynn med ansikt, deretter hender og armer, bryst, rygg og armhuler. Skritt og rumpe til sist.
På lengre turer, over en uke eller i kaldt vær, er det liten vits med overdreven kroppsvask. Spesielt i kulde gir fett og møkk ekstra beskyttelse mot kulde (Pettersen, 2020).
Skittent og rent
Dette er ganske enkelt. Noe som er rent ansees som skittent dersom det er eller har vært i kontakt med noe skittent.
Et vanlig syn på mange fjellhytter uten innlagt vann er vannbøttene. I utgangspunktet er vannet rent og kan drikkes. Mange fyller drikkeflasker ved å helle vann over tuten på drikkeflaska. Overskuddsvannet renner over hendene og tilbake i vannbøtta. Da har man klart å dra med alle bakteriene fra hendene og ned i drikkevannet til neste person. Det er bedre å helle over en vask eller stå ute slik at overskuddsvannet ikke renner tilbake i drikkevannsbøtta.
Tenk også på hvilke redskaper som stappes nedi vannbøtta, og sørg for at de er rene og blir brukt med rene hender.
Overnatter du ute, må du etablere ren og skitten sone.
Toalett og latrine
Du skal alltid vaske hendene etter å ha vært på do. Her hender det at håndspriten er det mest praktiske underveis på turen. Grunnen til dette er enkel: Med mindre du går helt alene på tur, er det veldig fort gjort å ta på noe med hendene dine og overføre bakterier til andre. Dette er ofte tarmbakterier som fører til løs mage.
Er man en gruppe på tur og det ikke finnes toalett der man er, så skal det etableres. Finn et egnet sted for hvor man går når man skal på do. Med ti personer i en leir en dag eller fire blir det fort ekkelt i nærområdet om alle velger helt fritt selv.
Husk alltid å ha med toalettpapir og håndsprit i en vanntett pose, selv på dagsturer.
Mer om hygiene på tur
Hvordan gå på do uteArtikler om hygiene på turTekst:
- Ola Njå Bertelsen, Snuitide (2020)
- “Hvordan gå på do ute”: Gina Wigestrand, Snuitide (2021)