Canis lupus
Høyde: 70 - 80 cm
Vekt: 30 - 50 kg
Det er få dyr det finnes så mange historier om som ulven. Den dukker opp i mange eventyr, fabler og myter - hvor den som regel blir brukt som en metafor på guddommelig inngripen, eller som uregjerlige naturkrefter.
Virkelighetens ulv er derimot noe enklere, og lever et liv som på enkelte områder kan minne litt om hvordan mennesker lever. Spesielt med tanke på ulveflokken. En ulveflokk starter ved at et ulvepar slår seg sammen, markerer et revir - og får valper sammen. Med andre ord er ulveflokken en klassisk kjernefamilie, som består av mor, far og barn. Mor og far tar seg av det meste av matlaging, beskyttelse av revir og oppdragelse av barna. Valpene vil som regel leve sammen med mor og far inntil de er kjønnsmodne. Da forlater de aller fleste flokken. Mor og far får nye valper hvert år.
Ulver er tilpasningsdyktige og kan leve hvor de kan finner mat. I Norge har Stortinget bestemt at ulvene kun skal finnes i den såkalte ulvesonen langs svenskegrensen i Hedmark, Akershus og Østfold. Enkelte dyr på streif kan allikevel dukke opp spredt i landet.
I Norge har vi de senere årene hatt rundt hundre ulv totalt. Halvparten av disse lever like mye i Sverige som i Norge.
Hva hvis du møter en ulv?
Ulven jakter i Norge primært på elg og rådyr. Den er generelt svært skeptisk ovenfor mennesker og vil helst holde seg unna oss. Å møte en ulv er dermed svært vanskelig! De sjeldne gangene det skjer handler det typisk om unge uerfarne dyr som ikke forstår hva du er. Da kan du hoppe og sprette rundt mens du lager skumle menneskelyder! Da vil nok ulven fort forstå at dette er skumle greier - og skygge banen.