Vitenskapelig navn: Rangifer tarandus
Høyde: 90 – 125 cm (voksen skulderhøyde)
Vekt: 70 - 180 kg (bukk) 40 – 100 kg (simle)
I Norge har vi to typer reinsdyr. Villrein og tamrein. Fra Trøndelag og nordover finnes det bare tamrein. Det er ikke så stor forskjell på disse og de lever ganske likt – bortsett fra at tamreinen kontrolleres av rendriften gjennom gjeting og gjerder. Ellers lever de fritt, og er ikke tamme som andre husdyr. Vi har rundt 33 000 villrein og rundt 250 000 tamrein.
Reinsdyr er flokkdyr. De lever det meste av året i to ulike flokker: bukkeflokk og fostringsflokk. Bukkeflokken er altså flokker som består av bukker av ulik alder, mens fostringsflokken består av simler, kalver og ungdyr. Når parringstiden (brunsten) nærmer seg vil flokkene slå seg sammen. Bukkene vil se på hverandre som konkurrenter, og vil begynne å kjempe om damenes gunst. De tøffeste bukkene får samlet seg et harem, og får muligheten til å pare seg. Etter brunsten vil bukkene miste geviret. Da mister de også status, og trekker sammen i bukkeflokker på nytt. Hos reinsdyrene får både bukker og simler gevir, men de får ikke gevir til samme tid. Bukkene har geviret klart til brunsten, mens simlene har maten klar til de skal kalve. Dette gir simlene status og rett på de beste beiteplassene når de trenger det som mest.
Store reinsflokker trenger mye mat, og i fjellet hvor reinen lever kan det være lite å finne. Derfor må reinen flytte seg mye for å finne nok. Tilgangen av mat varierer gjennom året. På våren følger reinen spiringen av grønne vekster den spiser. På sommeren beiter den på urter, blomster på bakken, og løvverk fra dvergbjørk og vier. Reinen er allikevel aller mest kjent for å spise lav, som er spesielt viktig mat vinterstid. Reinen vil grave med klauvene for få tak i denne under snøen.
Ta hensyn til reinen!
Reinen, spesielt villrein, vil sky unna mennesker. Ser man en flokk på avstand bør man derfor ta hensyn for å unngå og forstyrre dyrene! Villreinen er såpass var på mennesker at ved for mange turgåere på samme plass vil ikke dyrene beite i området i det hele tatt. Dette har skapt utfordringer for villreinen på populære turområder som Hardangervidda.