Vipera berus
Størrelse: 60 - 70 cm lang
Er det et dyr som setter en støkk i mange, så er det huggormen. Huggormen er en av Norges tre slanger (hvorav de andre er buorm og slettsnok). Den skiller seg allikevel fra de andre ved at den er alene om å ha gift i bittet! Giften er laget for å paralysere bytter i form av mus og andre smågnagere, som er huggormens byttedyr. Huggormen er i likhet med andre krypdyr, vekselvarm. Det betyr at kroppstemperaturen dens alltid er lik omgivelsene. Den er dermed avhengig av varmegrader for å kunne fungere. Dette kan man se når man er på tur på våren, hvor man kan komme over huggormen som soler seg i vårsola etter en lang vinter i dvale! Ser du huggormen ligge slik er det en god anledning til å studere den!
Svært mange er livredd huggormen, noe som kanskje ikke er så rart når man tenker på det smertefulle bittet den kan gi om man er riktig uheldig. Heldigvis jakter ikke huggorm på mennesker, og den vil gjøre sitt ytterste for å komme seg unna oss. Å bite er huggormens siste forsvar - og man må omtrent trampe på huggormen om det skal skje!
Hva om man blir bitt?
Om man skulle være skikkelig uheldig og bli bitt av huggorm, skal man helst holde kroppsdelen som ble bitt høyt og rolig. Som regel får man bare en smertefull hevelse rundt bittet, og det er som regel ikke farlig for mennesker (selv om det gjør vondt!) - men enkelte kan reagere på giften. Derfor skal man kontakte lege så fort man kan for å være på den sikre siden!
Andre slanger
I Norge finnes det to andre slangearter. Buorm og slettsnok. Mange tenker også på stålormen som en slange, men denne er en øgle som mangler ben! Ingen av disse har gift, og er derfor ikke noe vi trenger å tenke på.